Епидемията от коронавирус може да доведе до световни икономически загуби на стойност 347 милиарда долара на фона на резкия спад на вътрешното търсене и туризма, нарушаването на доставките и последиците за здравето, посочи днес в доклад Азиатската банка за развитие (АБР).

Сценарият за най-добро развитие на ситуацията се основава на бързо овладяване на епидемията, като различните видове ограничения бъдат премахнати два месеца след края на януари, а най-лошият сценарий предвижда продължителна епидемия, при която предпазните мерки продължават шест месеца.

Минималните загуби са изчислени на 77 милиарда долара или 0,1 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), посочи финансовата институция с централа в Манила.

Максималните очаквани загуби представляват 0,4 процента от световния БВП.

Две трети от последиците засягат Китай, откъдето тръгна епидемията.

Темпът на растеж на китайската икономика ще се забави до 5 на сто през 2020 г. на фона на разпространението на коронавируса, посочи днес международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс глоубъл (S&P Global). Предишните очаквания бяха за растеж от 5,7 на сто.

Китайските фондови борси отчитат най-силния си седмичен растеж за година макар в днешната търговия да се наблюдава спад след загубите на другите водещи пазари в света. 

Инвеститорите очакват да бъдат обявени още мерки за укрепване на втората по големина световна икономика, която е тежко засегната от коронавируса.

Индексът CSI300, включващ котировките на най-големите компании на борсите в Шанхай и Шънчжън, се понижи с 1,6 на сто спрямо края на вчерашната търговия до 4138,51 пункта, а композитният индекс на Шанхайската фондова борса - с 1,2 на сто до 3034,51 пункта.

За седмицата обаче основният индекс в Шанхай се е повишил с 5,4 на сто, а CSI300 - с 5 на сто. 

Двата индекса са напът да отбележат най-силното си седмично повишение от началото на март 2019 година. 

Инвеститорите приветстваха новите мерки на Пекин за стимулиране на икономиката и очакват още мерки.

По световните борси

Основните индекси на водещите европейски фондови борси силно се понижиха в началото на днешната търговия. 

Инвеститорите следят внимателно развитието на епидемията от коронавирус и още не могат да изчислят каква ще бъде икономическата цена с течение на времето.

В Париж САС 40 изгуби 2 на сто до 5253,82 пункта след снощния спад с 1,90 на сто при закриването на търговията.

Франкфуртският DAX спадна с 1,61 на сто до11 752,63 пункта.

Индексът FTSE 100 в Лондон се понижи с 1,30 на сто до 6618,21 пункта.

Индексът Никкей-225 силно се понижи в края на търговията на Токийската фондова борса, следвайки резкия спад на котировките на Уолстрийт вчера под натиска на все по-големите опасения опасения от отражението на епидемията от коронавирус. 

Несигурността предизвика и поскъпване на йената спрямо долара, който спадна под прага от 106 йени, а това е неблагоприятно за японските износители.

При закриването на сесията Никкей-225 изгуби пункта или 2,72 на сто до 20 749,75 пункта.

На междубанковия валутен пазар в Токио днес доларът поевтиня до 106,27-28 йени спрямо 107,36-37 йени вчера в края на търговете.

Еврото се котираше за 1,1222-1223 долара и 119,26-30 йени спрямо 1,1123-1124 долара и 119,42-46 йени в края на вчерашната търговия.

Котировките на Уолстрийт рязко се понижиха в края на сесията вчера, след като опасенията от епидемията от коронавируса предизвикаха нови сътресения на пазарите. Дау Джоунс потъна с близо 970 пункта, заличавайки по-голямата част от покачването си с 1173 пункта предходния ден.

Лихвите по американските държавни облигации спаднаха до нови рекордни минимуми, след като инвеститорите се втурнаха да влагат пари в по-малко рискови активи. 

Вече седмици наред пазарите отчитат резки колебания нагоре и надолу поради неяснотата колко много ще навреди на световната икономика епидемията от новия коронавирус.

Промишленият индекс Дау Джоунс вчера потъна с 969,58 пункта или 3,6 на сто до 26 121,28 пункта.

По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 изгуби 106,18 пункта или 3,4 на сто до 3023,94 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак се понижи с 279,49 пункта или 3,1 на сто до 8738,60 пункта.

Оттеглянето на инвеститорите от акциите и облигациите доведе от изтичане на капитали на обща стойност 36 милиарда долара, отчетени в сряда. Продажбите на фондовите пазари от средата на февруари насам са изтрили пазарна капитализация на обща стойност от 6,5 трилиона долара.

Петролът марка Брент падна под 48 долара за барел за първи път от юли 2017 г.

Случаите в света се приближават към 100 000

Броят на хората заразени с новия коронавирус се приближи до 100 000 днес. Според университета "Джон Хопкинс" той вече е преминал тази граница.

Китайските власти съобщиха днес за 30 нови смъртни случая от коронавирус.

В Китай

Общият брой на смъртните случаи в Китай достигна 3042 души. От 3 март броят на починалите от коронавируса в Китай е между 30 и 40 души. Обявеният днес брой смъртни случаи е най-ниският от 27 февруари (когато починалите бяха 29).

Новите случаи на заразяване с вируса са 143, с което общият брой на заразените достигна 80 552, съобщиха китайските здравни власти. Бяха регистрирани и нови 16 внесени от чужбина случаи на коронавирус.

Южна Корея

Южна Корея днес съобщи за значително увеличаване на броя на заразилите се с коронавирус през последното денонощие - 518 нови случая и седем починали пациенти.

С новите случаи общият им брой достигна 6284, а жертвите на болестта нараснаха на 42, по данни на Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Повечето случаи на заразяване са концентрирани в югоизточния град Тегу и провинция Северен Кьонсан.

Сеул изрази дълбоко съжаление за решението на Япония да наложи задължителна 14-дневна карантина на всички пристигащи от Южна Корея заради разпространението на коронавируса.

Вчера японският премиер Шиндзо Абе обяви карантината, която важи и за пристигащите от Китай.

Южнокорейските власти предупредиха, че може да вземат ответни мерки, ако Япония не отмени ограниченията.

Другаде

Круизен кораб с 3500 души на борда е блокиран край бреговете на Калифорния в очакване на резултатите от изследвания за коронавирус на 100 пътници. Тестовете са спуснати от хеликоптер на кораба, който е на дрейф близо да Сан Франциско.

Организаторите на Олимпийските игри в Токио ограничиха броя на участниците в церемонията по пристигането на олимпийския огън заради разпространението на вируса.

Отменен е планът 140 деца да пътуват за Гърция на 19 март, за да изпратят оттам огъня, който трябва да пристигне в Япония на следния ден.

Коронавирусът продължи да се разпространява в САЩ и днес, появявайки се в поне още четири щата и в Сан Франциско. 

Конгресът одобри бюджет от над 8 милиарда долара за борба с епидемията. Смъртните случаи от дихателната болест станаха 12. 

В момента заразените с новия коронавирус в света са 98 000, а почиталите са над 3300.

Коронавирусът вече е в Европа, сега трябва да забавим разпространението му, заяви днес германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Франс прес. Той призова страните от ЕС да съгласуват усилията си и да изработят обща стратегия за отношенията си по време на епидемията, без да се стига до ограничаване на свободното движение в съюза.

Първи случаи на коронавирус бяха потвърдени във Ватикана, в Бутан, в Камерун, в Словакия и в Сърбия. В Гърция случаите станаха вече 45 - 14 нови от вчера. В България още няма установен случай, съобщи кризисният щаб.

(АП, АФП, БТА, ДПА, Ройтерс)