Бившият нападател на Бразилия Роналдиньо няма да бъде съден за използването на фалшив паспорт при влизането си в Парагвай, предаде Би Би Си, цитирайки главния разследващ по казуса.

Легендата на "Барселона" и брат му бяха разпитани от органите на реда в четвъртък, след като представиха нередовните документи на летището в Асунсион.

Прокурорът Федерико Делфино каза, че братята са били наясно, че са извършили престъпление, но каза, че са го направили неволно.

И двамата са се съгласили да им бъде наложено алтернативно наказание.

"Търсим различен изход от този, който не води до официално обвинение и който признава, че тези хора са били изненадани", каза Делфино пред репортери в столицата на Парагвай.

Задържан е още един мъж, който е пътувал с братята - 45-годишният Уилмондс Соуза Лира.

Съдия ще реши дали да приеме препоръката на Делфино в петък. Алтернативно наказание може да бъде глоба, която да се плати на местна благотворителна организация.

Ройтерс съобщава, че адвокатът на Роналдиньо - Адолфо Марин, не може да бъде достигнат за коментар.

Братята напуснаха летището на "Гуарулхос" в Сао Пауло в сряда с бразилски паспорти и им бяха дадени парагвайски „веднага след като слязоха от самолета“ в Асунсион.

Според Делфино двамата са заявили, че паспортите са подарък. Разследване показа, че номерата съответстват на други хора.

Роналдиньо е пътувал до Парагвай, за да популяризира книга и кампания за деца в неравностойно положение.

Бразилецът беше световен № на годината за 2004-та и 2005 г. и прекара най-добрите години от кариерата си в "Барселона". Носител е на "Златната топка" през 2005 г.

Спечели Световното първенство през 2002 г.