ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

"Реформаторите са единствения неоспорим наш партньор независимо от проблемите, които имат. Длъжни сме с тях да се разберем".

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след края на срещата на актива на ГЕРБ, посветена на преговорите за бъдещото правителство. 

"Не изпитвам съмнение, че реформаторите са стабилни", каза още Борисов като по този начин отново отвори обятията си за Блока. Въпреки всички размяни на "любезности" от двете страни през изминалата седмица. 

"Аз съм твърдо за единство на Реформаторския блок, длъжни сме да се разберем с тях, още повече, че лидерите им заявиха, че над 90% от програмите ни съвпадат. Да не говорим и по тема "Съдебна система", "Енергетика". По тях имаме общи виждания, категорично заявени на консултациите", каза още лидерът на ГЕРБ.

От думите му стана ясно и че пред ГЕРБ вече не стои проблемът с това що за юридически субект е Блокът. След продължилите близо 7 часа консултации между ГЕРБ и реформаторите миналата сряда, трите преговарящи от екипа на Борисов дами - Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова обявиха, че имат притеснения относно единството на РБ, както и че не получили точна информация от кои лица се представлява той, колко партии са в състава му, колко подписа ще има под коалиционното спораумение и пр.

Зам.-председателят на ДСБ Петър Москов, част от преговорния екип на Блока, побърза да увери тогава, че "още утре" РБ ще предприеме мерки в посока да убеди ГЕРБ в своята юридическа стабилност. А лидерът Радан Кънев заяви на следващия ден, че всичко във формата на РБ е ясно. Днес тезата на Кънев повтори и Борисов - Блокът бил стабилен и сам имал право да реши каква ще е формата му на управление и взимане на решения. Ако трябвало и пет подписа щяло да има под евентуалното коалиционно споразумение.

ДПС да си почисти къщичката

Както Клуб Z вече писа, консултациите ще продължат и тази седмица, като след реформаторите ГЕРБ ще отправи покани за срещи и с БСП, "Патриотичният фронт" и АБВ. Очаква се те да стартират в сряда, отново в сградата на Народното събрание.

С ДПС, ББЦ и "Атака" преговори няма да има, категоричен бе Борисов, допълвайки, че таква била волята на актива на ГЕРБ. По отношение на ДПС пък допълни, че нямало да се отрази зле на Движението да си преосмисли политиката на #КОЙ назначенията и да си "почисти къщичката". Иначе не бивало да се държи извън властта.

"Народът ни зададе задача, която е уравнение, което дори математиците не могат да решат в момента", каза още Борисов.

Според него "изборите са почти неизбежни". И "ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена това е правителство без принципи".

Борисов каза още, че другия понеделник, малко преди първото заседание на парламента и след втория кръг на консултациите, ще има нова среща на актива на ГЕРБ. Тогава вече би трябвало да стане ясно дали ще има правителство на малцинството.

Лично той щял да участва във финалния етап на преговорите - евентуалното подписване на коалиционно споразумение.

На въпрос как гледа активът на варианта четворна коалиция - ГЕРБ-Реформаторски блок-"Патриотичен фронт-АБВ, бе лаконичен: 

"Да не правим сметки без кръчмаря".

Лидерът на ГЕРБ така и не отговори на въпроса изключва ли коалиция и с БСП, която в изборната нощ обяви твърдо, че остава в опозиция, но малко по-късно лидерът й Михаил Миков допусна, че разговорите с ГЕРБ може да продължат след края на първия кръг консултации. Но Миков не уточни дали става въпрос за разговори за влизане на Левицата в управлението или за такива, при които ще се търси нейната подкрепа за секторни политики.

"Европа се управлява от ЕНП и ПЕС. Да преговаряме още веднъж с БСП, дори и не за управление, би било голям успех", посочи Борисов и допълни:

"ГЕРБ и БСП - това не е голяма коалиция. Ако БСП имаше 60-70 депутати, шеше да е нарисувана коалиция. А сега общо имаме 123-ма. Без Кирил Добрев и Георги Кадиев (определяни като бунтари в Левицата, б.а.), още на първия ден коалицията става невъзможна".

Преговорите и с БСП, и с АБВ ще са по-скоро по отношение на отделни политики - за подкрепа за решение за КТБ например. Склонни сме и на не толкова широка коалиция - във формат само ГЕРБ-Реформаторски блок-"Патриотичен фронт", споделиха участници в срещата днес.

Борисов иска стабилно мнозинство от доста над 121 депутати, а заедно с Блока и Фронта събира едва общо 126. Затова и всичи се питат АБВ ли "държи ключа от мазето", както се изрази преди няколко дни Румен Петков от президентската партия. Още повече, че в неделя лидерът й Георги Първанов призова за широка коалиция, в чиято основа да са ГЕРБ и Левицата.