В Холандия започна задочното дело срещу трима руснаци и един украинец, които са обвинени в свалянето на 17 юли 2014 г. на малайзийския пътнически полет МН17 над Украйна, при което бяха убити всичките 298 души на борда, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Делото се гледа в предградието на Амстердам Схипхол, близо до летището, откъдето е излетял за Куала Лумпур боингът на малайзийската авиокомпания "Малейжа еърлайнс", който беше улучен от ракета "Бук" съветско производство.

Гледането на делото от 9 до 13 март е посветено на административно-организационни въпроси, например дали обвиняемите са получили призовки, уведомени ли са, че срещу тях се води дело в Холандия, в какво са обвинени, може ли да бъдат съдени задочно, готова ли е прокуратурата с представянето на доказателства и каква роля ще играят роднините на жертвите, отбелязва ТАСС.

Самолетът "Боинг"-777 падна насред конфликта в Източна Украйна през 2014 г., след като подкрепяните от Русия сепаратисти завзеха територията.

Следователи, цитирани от Би Би Си, казват, че имат доказателства, че ракетната установка "Бук", която е свалила самолета, е дошла от военно поделение в Русия.

Председателят на съда Хендрик Стеенхьойс, откривайки заседанието, нарече свалянето на самолета "брутален удар", който е причинил "човешки загуби от целия свят". В самолета загинаха граждани на 10 страни.

Русия няколко пъти досега отрича да е замесена в смъртоносната атака на 17 юли 2014 г.

Четиримата обвиняеми се свързани с тежковъоръжените проруски сепаратисти.

Нито Русия, нито Украйна екстрадират гражданите си, но единият от руснаците ще има екип от адвокати в съдебната зала. Съдът съобщи, че е готов да изслуша показанията им по видеовръзка.