СИМОНА РУСЕВА

Валутният резерв на Русия е далеч по-голям, отколкото досега се предполагаше. Така страната може да издържи с години на санкциите, налагани й от Запада, без да банкрутира.

За това съобщават днес редица германски издания, включително икономическият “Ханделцайтунг”, позовавайки се на Службата за разузнаване БНД.

Според изчисления и анализи на германските разведчици валутният резерв на Москва през септември т. г. е възлизал на 22 622 милиарда рубли (619 милиарда долара).

Това представлявало 162 на сто от държавните разходи за текущата година. И тъй като държавният дълг на Русия бил едва 13 на сто, то страната била в състояние да преживее 4 години, без да изпада в несъстоятелност, се посочвало в анализа на БНД.

Това е много оптимистична прогноза в сравнение с предишни изчисления. Досега се твърдеше, че в началото на октомври т. г. валутният резерв на Русия възлизал на 454,7 милиарда долара.

През изминалите седмици световни медии твърдяха, че страната непрестанно посягала към валутния си резерв, за да се пребори с катастрофалното свободно падане на рублата и той се топял застрашително.

Известно е, че Западът поетапно налага икономически сакции на Москва заради подклаждането на конфликта в Източна Украйна. Сред най-суровите е забранен достъп до международните капиталови пазари.

Мнозина - икономисти и медии, съобщаваха за близък финансов колапс  на Русия. Анализът на БНД ги опровергава.