Германия прие пакет с икономически мерки, които да подпомогнат бизнеса в задаващата се криза заради спряло производство и карантина. Властите обявиха, че ще инвестират нови 12,4 млрд. евро в страната в периода между 2021 г. и 2024 г.

Преговорите за пакета продължиха над 7 часа и резултатът от тях е 14-страничен инвестиционен план.

Основната мярка е въвеждането на съкратеното работно време, което гарантира работното място на служителите дори и при спряло производство, но част от заплатата им се поема от социалните служби. Другата мярка са инвестициите в следващите години.

„Нито една компания в Германия не трябва да банкрутира и нито едно работно място не трябва да бъде загубено заради коронавируса“, посочват от коалицията в съвместно изявление след срещата.

Планът обаче бе разкритикуван от всички медии и специалисти като недостатъчен и оставящ на произвола дребния и средния бизнес. Коалицията не можа да се договори за други мерки за подкрепа като ускорено премахване на т. нар. данък солидарност, който финансира процеса по обединението на Западна и Източна Германия, нито за увеличаване на средствата за държавни заеми или гаранциите при недостиг на пари в компании, засегнати от проблеми в търсенето и доставките.

Германските компании са намалили разходите си за трето тримесечие в края на 2019 г., оставяйки икономиката изложена на рискове от хаоса във веригите на доставки, причинени от епидемията. Брутният вътрешен продукт стагнира през четвъртото тримесечие, с което забавя годишният темп на растеж до 0,3%.

И макар че Германия разполага с най-голям бюджетен излишък, правителството на Меркел продължава да устоява на натиска от Европейската централна банка и други институции за развързване на кесиите с програми за стимули, които да подпомогнат икономиката в региона.