Валентина Терешкова, депутатката и първа космонавтка в света, предложи да се премахнат ограниченията на президентските мандати в Русия, за да може Путин да бъде преизбран и през 2024 г., предаде Асошиейтед прес.

Предложението ѝ провокира руският президент да посети парламента и да го коментира.

Путин обяви за приемлива идеята да се въведе изменения в Конституцията на Руската федерация, които биха му позволили, след като направи промени в основния закон на страната, отново да участва в изборите за държавен глава, предаде ТАСС. Според него обаче първо трябва да се произнесе Конституционният съд (КС).

Президентът отбеляза, че едно от предложенията на Терешкова, "по същество означава да се премахне ограниченията за всеки човек, всеки гражданин, включително действащия президент, и да се позволи да участват на бъдещи избори(...)само ако гражданите подкрепят подобно изменение, ако гласуват с "да" по време на всеруския вот (референдума, на който ще се гласуват конституционните поправки) на 22 април ".

"По принцип този вариант би бил възможен, но при едно условие: ако Конституционният съд даде официално заключение, че подобно изменение няма да противоречи на принципите на основния закон", каза той.

Терешкова представи идеята си по време на парламентарно заседание по време на второто четене на предложените от Путин конституционни поправки от януари тази година.

Реформите са възприемани като опит от страна на държавния глава да запази властта си, тъй като няма да може да се кандидатира за президент след изтичането на мандата му през 2024 г.

"Самото наличие на възможност за настоящия президент (да бъде преизбран), заради големите му достойнства, ще бъде стабилизиращ фактор за нашето общество", заяви Терешкова пред Държавната дума.

Говорителят на долната камара Вячеслав Володин обяви 90-минутна пауза на сесията, за да се обсъди предложението и допълни, че Путин лично ще го коментира. 

"Предложената поправката на Терешкова налага консултиране с настоящия президент", съобщи Володин.

Предложението на депутатката противоречи на по-ранно изявление на Путин, в което той отхвърли идеята, за да може да се гарантира в бъдеще ротация на руските правителства.

"Защо не искам да премахна лимита? Не е като да се страхувам от себе си: аз няма да загубя разсъдъка си, не става въпрос за мен", заяви президентът в петък по време на среща с работници и активисти в Иваново - град, който се намира на североизток от Москва и прочут с текстилната си индустрия. "Стабилността, спокойното развитие на страната може да са по-важни сега, но по-късно, когато страната стане по-уверена и по-богата, със сигурност ще бъде необходимо да се осигури правителствена ротация", допълни той.