ЕС създава инвестиционен фонд за отговор на разпространението на коронавируса, в който много бързо ще влязат 25 милиарда евро. С тези пари се очаква Съюзът да се пребори с икономическите последици от заразата.

Новината обяви тази вечер председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя говори след видеоконферентна връзка с лидерите на страните членки. Разговорът бе организиран от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Инвестициите ще бъдат насочени към системите на здравеопазване на страните членки, малките и средните предприятия, пазара на труда и други уязвими сектори на европейската икономика, уточни Фон дер Лайен. Тя очаква притокът на пари да започне в близките седмици.

Целевото европейско финансиране от тази сума ще бъде 7,5 милиарда евро. Фон дер Лайен ще предложи още тази седмица на ЕВропарламента и Съвета на ЕС тези пари да бъдат отпуснати. Останалите средства ще бъдат достъпни по европейските фондове.

Най-уязвимите компании ще могат да получат държавна помощ и по този въпрос ЕК ще прояви гъвкавост, каза още председателката.

Сред първостепенните цели на Съюза е да се намали скоростта на разпространение на заболяването, за да се спечели време за здравните власти и за изследователите, които търсят ваксина. Необходимо е болниците да бъдат предпазени от масов наплив на заразени.

Важно е също така да бъдат предприети  решителни мерки на макроикономическо равнище, за да може европейската икономика да устои на бурята. ЕК ще създаде екип от вирусолози и епидемиолози, от които ръководителите на страните членки ще получават постоянни съвети.

От утре всеки ден ще бъдат свиквани видеоконференции с участието на европейските министри на здравеопазването и/или на вътрешните работи, за да се обсъжда обстановката с разпространението на заразата.

По време на видеоконференцията са идентифицирани четири приоритета, допълни Шарл Мишел. Те са следните:

1. Ограничаване на скоростта на разпространение на коновавируса. Мерките трябмва да бъдат пропорционални, за да нямат прекалено голямо въздействие върху обществото като цяло;

• 2. Осигуряване на медицинско оборудване. Еврокомисията ще бъде натоварена със задачата да анализира нуждите и да излиза с инициативи за претотвратяване на недостига. ЕК ще продължи със съмместните обществени поръчки. Тя смята също така да закупува предпазно оборудване чрез Рамката за гражданска защита RescEU;

• 3. Насърчаване на изследванията, включително тези за ваксина. ЕК вече мобилизира 140 милиона евро и одобри 17 проекта;

• 4. Справяне със социално-икономическите последици. Специално внимание ще бъде обърнато на отражението на кризата върху малките и средни предприятия и специфични засегнати сектори, както и на заетите в тях.

Ако е необходимо, допълнителни мерки ще бъдат обсъдени на Европейския съвет, който трябва да се състои в Брюксел на 26 и 27 март.