Администрацията на САЩ е решила да удължи до 15 май лиценза, който позволява на американски компании да доставят за китайския "Хуавей" (Huawei) продукти, които не застрашават националната сигурност. Това следва от официално съобщение на американското министерство на търговията, публикувано в електронната база на федералния регистър и цитирано от ТАСС и БТА.
В средата на февруари лицензът бе удължен до 1 април.
През май миналата година президентът Доналд Тръмп подписа указ, въвеждащ извънредно положение за защита на информационната и комуникационна инфраструктура от чуждестранни заплахи. След това министерството на търговията включи "Хуавей" в черен списък заради заплаха за националната сигурност. Малко по-късно обаче на компанията бе издаден временен лиценз за 90 дни, който възобнови правото й да обслужва мрежи и да обновява софтуера за мобилните си устройства. Американските власти неколкократно удължаваха този лиценз.

Отделно, вчера британският премиер Борис Джонсън спечели вот срещу законова поправка, насочена към забрана "Хуавей" да участва в развитието на британската инфраструктура за 5Джи (5G), предаде ДПА.
Над двайсет депутати от Консервативната партия на Джонсън го призоваха да внесе изменения в закона за телекомуникациите, за да се гарантира, че всякакво участие на "Хуавей" и други "високорискови" компании в британските 5Джи мрежи ще приключи до 2022 година. Правителството обаче спечели вота срещу поправката в Камарата на общините.
Вицепрезидент на "Хуавей" заяви в изявление след гласуването, че британското правителство е проучило доказателствата и е заключило, че срещу "Хуавей" не трябва да се налага забрана възоснова на съображения за киберсигурност.