След като във вторник министрите решиха да се предпазят от журналистите посредством щателно измерване на телесната температура на входа на Министерския съвет, задължително дезинфекциране на ръцете и връчване на маски, днес депутатите последваха примера им. Представителите на медиите бяха изолирани в една от залите на Народното събрание, достъпът им до кулоарите беше спрян, а работата им - сведена до наблюдаване от екрана как се четат законодателни изменения. Без право на въпроси, без изявления. 

Мотивът, разбира се, е коронавирусът, който от снощи вече е и в София. В същото време обаче ръководството на парламента не е счело за нужно да постави под сходна карантина народните представители от Плевен и Габрово, където бяха установени първите четири случая на заразата.

Потенциалната зараза в Народното събрание обаче трудно би могла да бъде ограничена - най-малкото защото из кулоарите бродят шофьори, чистачки, служители от стола, кафенето, администрацията и пр. А самите депутати идват "на крака" на поставените "под запрещение" в зала "Запад"  журналисти.

Пръв дойде депутатът от малката управляваща коалиция "Обединени патриоти" Валентин Касабов (НФСБ), който през последните дни настоява на входовете на Народното събрание да  се сложат термокамери, за да не спира работа законодателят. Касабов трябваше да покаже разбиране към медиите - понеже и той бил журналист (в партийната на НФСБ телевизия СКАТ, б.р.). 

"Ако бях на мястото на журналистите - не бих се чувствал добре в Народното събрание", възкликна по повода.

И припомни за искането си за термокамери. 

"Оттук нататък гаранция няма. И ние сме смъртни", коментира още той покрай факта, че хем ги няма въпросните термокамери, хем има риск с изявлението си да се "зарази" от "болен" журналист.

По-любопитното е, че според Касабов, който е и съпредседател на ПГ на ОП, ограничителната мярка била наложена по решение на ГЕРБ и "патриотите" не били запознати с нея. До днес.

Навярно информация от изявата му пред разположената на втория етаж зала "Запад" е стигнала бързо до първия, защото председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова (също доста рисковано) се качи при журналистите. Да тушира напрежението.

Дариткова на няколко пъти подчерта, че решението не е еднолично на ГЕРБ, а е било взето от всички парламентарни групи на председателски съвет. Като самата мярка била по препоръка на националния координационен щаб за коронавируса. Съжалявала, ако някой колега не е разбрал за мерките.

"Тези мерки не са за защита на народните представители, а са и за ваша сигурност", заяви Дарикова.

А на въпроса самото й присъствие в "изолатора" не крие ли риск за нейното здраве, заяви, че стои на достатъчно отстояние до журналистите. 

"Аз стоя на достатъчно голямо разстояние от вас, спазвам лична хигиена."

Именно Дариткова бе тази, която заяви, че няма предприети мерки спрямо народни представители от районите с коронавируси. А после призова да не се политизира ситуацията, което бе препратка към неизразеното все още към онзи момент недоволство на БСП от мярката (което само по себе си изключва обявеното съгласие по време на председателския съвет).

На въпрос наистина ли смята, че тази мярка ще предпази парламента от зараза, заяви:

"Ще проличи, ако никой в Народното събрание не се зарази с коронавирус."

И си тръгна с обещанието да отнесе журналистическото недоволство до ръководството на парламента.

Както си бяха изолирани журналистите, в залата дойде и представител на БСП. За да обяви, че... в "изолатора" ще дойдат и депутати от БСП - за да дадат пресконференция. И наистина дойдоха - голяма част от депутатите на групата на социалистите начело с лидерката на партията Корнелия Нинова. И от нейните думи стана ясно, че мерките срещу журналистите са "солово изпълнение" на ГЕРБ. 

"В ръководството на нашата група такава тема не е обсъждана, не сме давали мнение. До колкото знам, това е заповед на председателя на парламента. Допускам, че ръководството на парламента изпълнява мерките на координационния щаб. Ние не се страхуваме от журналистите", посочи Нинова. 

За липсата на единомислие по така наложените мерки говори и изказването на депутата от ВМРО/"Обединени патриоти" Александър Сиди, който също успя да сподели пред журналистите:

"Коронавирусът се разпространява от ефира, може би това е причината да изолират журналистите в Народното събрание. Единствено с хумор трябва да поглеждаме на цялата ситуация."

Иначе с влизането в сградата в кулоарите журналистите бяха посрещани с листовка, озаглавена "Мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19", а на места бяха поставени дезинфектанти. Според въпросната листовка основната цел на ограничителните мерки е "да бъде ограничено струпването на много хора на ограничени пространства". Не стана ясно как тази цел кореспондира със скупчването на десетки журналисти, оператори и фоторепортери на едно място. Както и с факта, че редица депутати сами идват във въпросната изолирана зала, за да дават изявления.

Полупразна иначе бе пленарната зала. Видимо липсаваше и лидерът на НФСБ и съпредседател на ОП Валери Симеонов. Както стана ясно от прессъобщение на партията му малко по-късно - защото е на визита в... Уганда.

Неясно обаче на този етап е дали той е командирован там от Народното събрание предвид факта, че заради коронавируса председателят на законодателния орган Цвета Караянчева издаде забрана за командировки на депутатите.

Самото заседание приключи в 11:32 часа, а с него спря и подаването на интернет в "карантинираната" зала.