Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията от COVID-19 за "пандемия", предаде Си Ен Ен. За първи се използва подобен термин, за да се опише разпространението на вид коронавирус, съобщи директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Определянето на ситуацията за пандемична не променя оценката на СЗО за заплахата от този коронавирус. Не променя това, което СЗО върши и това, което страните трябва да направят", обясни той.

Критериите за пандемия не са универсално дефинирани, но има три основни: вирус, който причинява болестно състояние или смърт, устойчива междуличностна трансмисия на този вирус, доказателство за разпространението му из целия свят.

"СЗО прави денонощна оценка на епидемията и сме дълбоко притеснени от обезпокоителните нива на бездействие на международната общност пред обезпокоителното ниво на разпространение на епидемията от новия коронавирус", каза шефът на СЗО. "В идните дни и седмици очакваме увеличаване на новите случаи на зараза, на смъртните случаи и на засегнатите страни", допълни той.

Вирусът може да бъде задържан и контролиран

Директорът на СЗО подчерта, че няколко държави са доказали, че епидемията може да бъде държана под контрол.

"Ако държавите открият, подложат на тест, третират, изолират, проследят и мобилизират своя народ в отговор на тази шепа от нови случаи на коронавирус, може да се попречи на тези случаи да се превърнат в клъстери, а тези клъстери да се предадат на общността, сподели Тедрос Аханом Гебрейесус. Няколко държави демонстрират, че този вирус може да бъде потиснат и контролиран", увери той. "Не можем да го кажем достатъчно шумно, достатъчно ясно и достатъчно често: всички страни могат да променят курса на пандемията".

При COVID-19 смъртността е от 0,5 до 1% от всички заразени, като най-уязвимите са възрастни хора и тези, страдащи от сериозни хронични заболявания. Смъртността от обикновения сезонен грип най-често е около 0,1%.

Първите симптоми на коронавируса са висока температура и кашлица. В много случаи се проявяват и умора, затруднено дишане или болки в мускулите, както и сухо гърло и главоболие. В по-редки случаи се наблюдават и стомашни проблеми.