Избирателите поискаха дясно правителство и БСП няма да се пришие към него.

Това заяви в сутрешния блок на Нова тв бившият външен министър в кабинета "Орешарски" Кристиан Вигенин.

Думите му идват само няколко часа преди Изпълнителното бюро на Левицата да се събере, за да вземе решение как ще процедира при втория етап на преговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство. Те са своеобразен отговор на въпроса: Би ли влязла БСП в коалиция с партията на Бойко Борисов?

Този въпрос изнинка отново вчера, след като на разширен форум ГЕРБ взе решение да продължи преговорите с Левицата, Реформаторския блок, "Патриотичния фронт" и АБВ. Малко преди това пък от президентската партия заявиха, че биха подкрепили правителство на ГЕРБ и БСП като сметките показват, че трите партии биха имали стабилно мнозинство от доста над 121 депутати.

"Политическата стабилност зависи колкото от управлението, толкова и от опозицията. Ние заявихме, че няма да бъдем опозиция като ГЕРБ - деструктивна. Ще водим диалог, готови сме на компромиси по важни теми. Хората заявиха, че искат дясно управление, ние няма да се пришием", заяви Вигенин.

Той допълни, че на Левицата не може да й бъде оказан натиск от няколко души отвътре да направи германски тип коалиция, каквито медийни публикации има днес. И подобно на лидера на БСП Михаил Миков изрази недоумение от разбирателството между ГЕРБ и АБВ, което двете формации демонстрираха след преговорите миналата неделя.

"За учудване е, че по 14 от 18 точки имат съгласие. Защото поне половината от 14-те противоречат на всякакви леви виждания", хвърли камък в градината на Георги Първанов Вигенин.

В студиото бяха и Трайчо Трайков от Гражданския съвет на Реформаторския блок, както и Емил Димитров-син от АБВ.

В задочен отговор на Вигенин Емил Димитров-син посочи, че депутатите на АБВ биха подкрепили решения в пленарна зала, които отговарят на програмата на партията.

Трайков пък изрази готовността на Блока да участва във втория етап от преговорите.

"Заявихме, че сме готови да продължим във всеки момент, тъй като видяхме, че сме стигнали до точка, в която високото е преодоляно", заяви той.

Вчера Борисов посочи РБ като единственият неоспорим партньор на ГЕРБ.

Трайков отново изрази тезата на Блока, че трябва да се разруши моделът на медийната, политическа и икономическа власт, който от РБ определят като моделът #Кой. Това можело да стане само със споразумение за съставяне на правителство.

Бившият енергиен министър в мандата на Борисов коментира и обвиненията, че включването му в преговорния екип на реформаторите било провокация към ГЕРБ.

"По време на разговорите не забелязах никой да се чувства провокиран", заяви той, но направи уговорката, че втората част от разговорите може да се води от РБ в променен състав. Без да уточни излиза ли лично той от преговорния екип.

Трайков отрече и да са били обсъждани конкретни постове.

"От Борисов чух нещо, с което съм съгласен - че често мерките и тезите са свързани с това кой може да ги осъществи", каза в заключение бившият енергиен министър.