Цените на петрола отново показват низходящ тренд след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ забраняват пътуванията към страната на хора от Европа. Спад бележат и борсовите пазари и търгуваните акции. Освен забраната на Тръмп влияние оказва и обявената от Световната здравна организация световна пандемия от коронавирус.

След като в понеделник цените на течното злато се сринаха с рекордните за последните 30 години 30% в дневната търговия и последвалата лека стабилизация, днес световният бенчмарк "Брент" се търгува с понижение от близо 5% и струва около 34 долара за барел. Американският лек петрол пък падна с допълнителни 4,3%. В сравнителната таблица с цените от януари това е практически спад с близо 50%. 

Край на тренда не се очаква, имайки предвид, че Саудитска Арабия обяви допълнтилно помпане на добива до 13 млн. барела на ден. Същото се очаква да напрят и други страни в Залива, начело с Обединените арабски емирства. Повече изпомпва и държавната руска компания "Роснефт".

 
Увеличава се желанието на големи азиатски държави да купуват допълнтиелни количества от саудитския петрол, който продължава да заграбва пазарни дялове, предлагайки се с големи отстъпки. Търговците пък увеличават запасите си в опит да си гарантират големи количества на евтината цена. 

На решението на Тръмп реагираха и борсовите пазари, като почти всички големи индекси бележат съществени спадове. 

Лондонския FTSE падна с 6,5 пункта, френският САС 40 потъна с 6,6. Франкфуртският DAX премина под границата от 10 000 пункта за първи път от средата на 2016 г. 

В червено светят и борсите в Милано, Мадрид, Цюрих, Виена, Москва. Същото е положението в Близкия изток, където заливните борсите в заливните държави не могат да наваксат изоставането от понеделник.