Директорът на френската петролна компания „Тотал“  Кристоф дьо Маржьори загина тази нощ в катастрофа на частен самолет на московското летище „Внуково“, съобщиха световните агенции.

Самолетът му се е сблъскал при излитането си със снегорин. Загинали са четиримата души на борда, включително тримата членове на екипажа, съобщиха от „Тотал“, като потвърдиха смъртта на директора си. 

Водачът на снегорина е невредим. Първоначално имаше информация, че и той е загинал при инцидента. 

Каква е причината за сблъсъка и защо снегопочистващата техника се е оказала на пистата за излитане и кацане, предстои да бъде изяснено от следствието. Предполага се, че причината за инцидента е лошата видимост на летището. Но според директора на руската Федерална агенция за авиация факторите, довели до злополуката могат да са няколко – лоши метеорологични условия, включително снежна покривка, мъгла и валежи. Не се изключвал и човешкият фактор като възможна причина.Според управата на летището видимостта на пистата в момента на катастрофата е била 350 м. 

Дьо Маржьори е трябвало да пътува от Москва към Париж след среща с руския премиер Дмитрий Медведев, посветена на чуждестранните инвестиции в Русия, която сега е обект на западни санкции.