Преди две седмици д-р Николай Терзиев, управител на приюта за безстопанствени кучета в Несебър, призна в национален ефир, че е убил едно от животните там по особено жесток начин.

Днес Клуб Z научи, че той все още е управител и има достъп до животните в приюта.

По разказ на служителка в приюта, който Терзиев частично потвърди пред камерите на бТВ, бил е вбесен от животно, захапало друг служител, и го инжектирал с амониева селитра - сол на амоняка с азотна киселина. Според служителката, подала сигнала към телевизията, Терзиев освен това пребил кучето.

"Направих го, бях в състояние на афект, много ядосан и раздразнен", призна тогава управителят на приюта.

Умъртвяването на животно по този начин е престъпление по НК, за което се лежи от 1 до 3 години в затвора (чл. 325б, ал. 2). Служителката на приюта обясни, че се опитала да накара ветеринаря да ползва евтаназин, но той отказал - искал животното да страда.

В продължение на две седмици правим многократни опити да разберем дали Терзиев все още е на поста. Информация многократно ни бе отказвана. От отдел "Правен" искаха официално запитване, но не отговориха на пратения имейл. От отдел "Екология" отказаха каквато и да е информация. Кметът на града Николай Димитров първоначално бе в отпуска, а след това непрестанно или не беше в офиса си, или секретарката му просто не вдигаше телефона.

Самият д-р Терзиев все още бе записан като управител на приюта на сайта на общината. При опит за свързване с него, той отказа да говори и затвори телефона.

От отдел "Връзки с обществеността" многократно ни казваха, че нямат информация дали Терзиев все още е управител или не. 

Днес репортер от Клуб Z потърси Терзиев под фалшив претекст - открито бездомно куче на ул. "Иван Вазов" в кв. "Аурелия" в града.

"Приютът е затворен, тече проверка от полицията и съда, нямам нищо общо, в процедура на освобождаване от поста съм", обясни по телефона Терзиев.

На въпрос какво да правим с кучето отговори - "не мога да ви помогна, трябва да се грижите вие за него".

Вследствие на това потърсихме отдел "Екология" на община Несебър, където за пръв път потвърдиха, че д-р Терзиев все пак още е управител на приюта. Според тях приютът е отворен и заявиха, че ще направят проверка защо Терзиев ни е излъгал.

Попитана защо Терзиев все още е управител, служителката от отдел "Екология" заяви:

"До излизане на резултатите от проверката няма какво да направим."

Ветеринарят все още има достъп до животните и управлява приюта, обясни тя, но е подал молба за напускане.

Когато подчертахме, че Терзиев е признал вината си в национален ефир, общинската служителка отсече:

"Той е невинен до доказване на противното."

Важно е да се отбележи, че дори само при съмнение за престъпление, общината може временно да отстрани даден служител до завършване на проверката. А при наличие на признато престъпление би трябвало да е задължително.

Както стана ясно още преди 2 седмици, ветеринарят разполага с още амониева селитра - имал си вкъщи, защото сади арпаджик. Освен че е пребил и умъртвил кучето по особено жесток начин, служителката на приюта, подала сигнала, заяви в ефира на бТВ, че ветеринарят й е посегнал и я удрял и блъскал. Терзиев отрече.