Установени са нови 16 лица с коронавирус в рамките на деня.

Това съобщиха от Националния кризисен щаб срещу коронавируса.

С това случаите на заразени с коронавирус лица у нас стават общо 23.

Последните изследвани днес в Националната референтна лаборатория проби на контактни лица на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ жена доказват новия коронавирус при 7 лица. По-рано днес по време на редовния брифинг пред ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на от Националния оперативен щаб съобщи, че COVID-19 е доказан при други 9 лица - всички от София.

В София, в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия днес са изследвани общо 106 проби.

Министерството на здравеопазването информира, че в момента здравните власти съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи извършват активно издирване и карантиниране на контактни лица.

Вчера почина 66-годишна пациентка, настанена заедно със съпруга си в столичната болница "Пирогов". Мъжът ѝ е в критично състояние, съобщи по-рано през деня Мутафчийски.

Става въпрос за хора с най-различна история. Те са в различни възрастови групи. Чрез Националната референтна лаборатория са установени 6 случая на положителни лица. Четири от тях са поставени под карантина в Белодробната болница и са изследвани, тъй като са били контактни с починалата жена. Нямат клинични оплаквания. 

От взетите от ВМА три потвърдени проби, едната е на жена, която е настанена в болницата. Тя е била придружителка на конференциите на лекарката, за която вече беше установена, че е с коронавирус. Тази жена е в средно тежко състояние, с двустранна пневмония.

Всички останали - четирима - са с леки или никакви симптоми, като се очаква да бъдат доведени в някои от болниците и поставени под карантина.

Футболистът на "Левски" Найджъл Робърта ще бъде изследван утре, след като днес е постъпил в болница. Той е пътувал в чужбина, обясни генерал Мутафчийски.

Снощи "сините" обявиха, че техен играч е с температура и симптоми за вирусно заболяване, поради което лекарският щаб е изолирал отбора.

Найджъл Робърта е холандец, беше привлечен на "Герена" през лятото.