България е в извънредно положение от днес до 13 април. Това реши парламентът. Премиерът Бойко Борисов обясни пред депутатите, че това се налага заради ситуацията с коронавируса и недисциплинираните хора, които разнасят зарази.

Първоначално правителството е предложило да се въведе безсрочно извънредно положение. По предложение на БСП обаче то е било ограничено до 1 месец.

Предложението беше подкрепено от 201 депутати единодушно.

"Ще дадем знак на народа, че в критични ситуации можем да се обединяваме, заедно сме побеждавали в битки."

Това заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна. Той допълни, че правителството още в края на февруари е въвело мерки, които европейските страни ги въвеждат днес.

"Това е бактериологична война. Мерките носят големи поражения", каза още Борисов.

И допълни:

"Колкото повече се изследва една нация, рязко се вдигат заболелите. Много хора не го усещат (коронавируса - б.р.). Но са общували с всички останали."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призна, че България е изправена пред криза.

"Ситуацията изисква разум и отговорност. Ще подкрепим всички мерки, които гарантират ограничаване на разрастването на болестта и здравето на хората", каза Нинова.

Тя призова частните болници да се включат в дейностите срещу коронавируса.

"Здравето не е печалба. Не можете да стоите дистанцирани и да гледате безучастно. Очакваме и правителството да предприеме всички мерки, така че и частните болници да се включат. Вероятно ще се наложи да приемем законодателни инициативи. Очакваме правителството да внесе актуализация на бюджета", каза още Нинова.

И допълни, че раздаването на пари чрез постановления на МС е неприемливо.

"Притесняват ни действията на правителството на парче", каза Нинова.

И допълни, че следващото предизвикателство са икономическата и социалната криза.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изтъкна, че приемането на решение за извънредно положение означава, че парламентът остава действаща законодателна власт с контрол върху правителството, без да се допуска делегирано законодателство от страна на изпънителната власт.

В началото на дебатите шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски запозна депутатите с актуалната обстановка, свързана с коронавируса. Той изтъкна, че у нас са тествани повече от 1400 лица, като в 23 случая тестът е положителен. По света случаите са 134 000, от които 49 000 са починали, а 70 000 са излекувани. В съседните балкански страни има по около 100 случая. В първото огнище в Китай за последното денонощие са регистрирани само 21 случая. В Италия обаче общо случаите са над 15 000, в Иран над 10 000, в Северна Корея 8000. В големите европейски страни - Испания, Франция, Германия, има по около 3000 случая, в САЩ - 1100 случая.

"В София повечето от случаите нямат нищо общо един с друг. Отдавна имаше послания за социално самоизолиране. Има грубо нарушаване на тази карантина", каза Мутафчийски.

Той даде пример, че в страни като Израел, Русия и Гърция има предвиден затвор за хора, които нарушават карантината. Мутафчийски поиска правни възможности, които да позволяват мобилизация на целия медицински персонал, както и неговото овъзмездяване. Той изтъкна, че проблемът със защитните облекла е решен.

Мутафчийски каза, че 80% от заразените боледуват леко, но от останалите 20% тежко боледуващи поне половината имат нужда от реанимационно лечение.

"Досега бяха единични случаи. Ние сме на прага на избухване на случаите. Дали ще бъде другата седмица или по-другата седмица - не мога да кажа, но това предстои", заяви Мутафчийски.

Той обясни, че целта на извънредното положение е "с всички сили и средства да се забави развитието на инфекцията". Защото при по-бавно протичане това ще намали натиска върху здравната система. Мутафчийски посочи, че от две седмици щабът отправя вербални послания за спиране на пътуванията зад граница. Въпреки това обаче в почивните дни е имало увеличение с 30%. Пътуванията са намалели едва в последното денонощие - от 240 хил. на 8000.

"Явно хората узряха за крути мерки и социално дистанциране. Няма доказани мерки, единствената мярка, която предлага СЗО, е социално дистанциране. Това включва ограничаване на правата. Трудно приемат гражданите някой да ги ограничава. За това трябва да има законодателно разписани правила", каза Мутафчийски.

И заяви, че изявленията посред нощ на щаба не са екзотика, защото ситуацията се променя през час.

[[nid:95598]]