Американският президент Доналд Тръмп официално обяви извънредно положение в САЩ на пресконференция в Розовата градина на Белия дом, предаде "Ню Йорк таймс". Държавният глава съобщи, че само по този начин могат да бъдат инвестирани 50 милиарда долара, за да се забави разпространението на заразата COVID-19.

 По думите му тази мярка ще „освободи пълната мощ на федералното правителство“.

"Тази мярка ще спаси безброй животи. Но това е само началото на това, което предстои да направим. Вече сме в нова фаза. Имаме стари правила, които работят при определени ситуации, не при такива. Сега ги нарушаваме", сподели президентът.

Тръмп обяви още, че ще се повишат възможностите за тестване за коронавирус, но според него американците не бива да бързат да се тестват.

"Не искаме хората да се тестват, ако смятаме, че не бива да го правят", сподели той пред журналисти в Розовата градина.

Президентът изтъкна, че за справяне със заразата ще предостави на здравния министър Алекс Азар правомощията да нарушава федерални регулации и закони, като това ще даде на лекарите "гъвкавостта" да лекуват пациентите.

"Съгласно наредбата във всеки щат ще бъдат организирани извънредни оперативни щабове (...). Работим усърдно с много щати, включително и с Ню Йорк."