Началникът на Национания оперативен щаб и на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски обяви в емоционално слово в Министерския съвет, че е предложил да се въведат още по-строги мерки като част от извънредното положение заради коронавируса.

По думите му - досегашните не работят. Медикът беше видимо раздразнен от въпроси, на които - по думите му, цял ден е трябвало да отговаря за "затворени фитнеси, фризьорски салони, магазин за пирони, павилиончето за банички" и т.н. Направило му впечатление, че карантината масово не се спазва. Разчита на това хората да се стреснат, за да излизат навън по-рядко и само при необходимост.

"В нашата страна са регистрирани 41 случая с коронавирус до момента. За един ден напрактика увеличихме броя на заболяванията си с още десет - 30%, каза Мутафчийски. - Повече от 200 проби са изследвни за денонощие. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки. Въпросът е за физическото оцеляване на населението в Европа и в света в една особена и беззащитна част от него каквито са възрастните и хората с хронични заболявания.

Слава Богу, децата ни, към които ние винаги имаме специално отношение, са пощадени. Същото обаче трябва да имаме и към нашите родители.

Наложените мерки като че ли не дават задоволителен резултат. Днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения. Това е добре, че нацията ни има кураж, но не бива да бъдем лекомислени. Цял ден получвм обаждания от типа какво ще стане фризьорския салон, павилиончето за банички, мгазина за пирони...  Аз отговарям: опитайте се да спасите вашите възрастни родители, баби и дядовци. Вашето магазинче ще отвори, след като отмине тази буря. Задава се една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Трябва да сме изключително отговори към нас, към нашите близки, колеги."

Националният оперативен щаб предлага да работят само хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите, банките, застрахователите и държавните институции. Нищо друго. Такава беше първончалната идея вчера, но после мярката беше смекчена. 

"Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които са ни отгледали, които са ни дали живота. Тези, които се гордеят с нашите успехи. Не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие. Трябва да снижим кривата. Да може и здравната ни система да оцелее, да поеме всички нуждаещи се. Да не се налага да правим тежки избори кой ще умре, кой ще живее, защото нямаме апарати", каза Мутафчийски.

"Седя с цялата си отговорност пред вас и ще предложа на Министерски съвет да се приложат най-твърди мерки. Не бива, естествено, да се посяга към това, без което не можем. Това са аптеките, хранителните магазини. Моля ви, не ме питайте за фризьорския салон, защото това ще значи, че нищо не сте разбрали", заяви още той.

Накрая генералът припомни за негов колаж, който обикаля социалните мрежи в последните дни - на другата снимка е "певецът" Джорджано.

"Видях мой колаж тези дни. На него пише "отиваме на купон". Не, не отивате!", рече Мутафчийски.

Такава е репликата му и на въпросния колаж в отговор на заглавието на "песен" на Джорджано.