Испанският премиер Педро Санчес обяви в събота вечер въвеждането на почти пълна карантина в страната за 15 дни, предадоха световните агенции, съобщава БТА.

Жителите на страната ще могат да излизат само, за да ходят на работа или на лекар, да купуват продукти от първа необходимост или при форсмажорни обстоятелства. В цялата страна спират работата си всички предприятия, които не са от първа необходимост, съобщава Франс прес. Подобна мярка вече е наложена в някои региони, включително мадридския.

В страната е обявено и извънредно положение за срок от 15 дни.

Ограниченията на придвижването влизат в сила от днес, съобщава Ройтерс.

Премиерът подчерта, че кризата с коронавируса изисква "извънредни решения" и предупреди, че борбата с епидемията ще има сериозно отражение върху икономиката. Санчес обеща, че правителството му ще направи всичко по силите си, за да намали икономическите щети.

Затварят се баровете, ресторантите и магазините, освен продаващите хранителни продукти и други предмети от първа необходимост. Всички спортни и развлекателни дейности се отменят. Затварят се и конферентните центрове.

Железопътният транспорт на средно дълги разстояния ще бъде ограничен. Не се предвижда обаче затваряне на границите.

"Правителството на Педро Санчес реагира прекалено бавно на коронавируса, за да ограничи щетите и да забави разпространението на епидемията", заяви водещият испански опозиционен лидер Пабло Касадо.

Бегоня Гомес, съпруга на испанския премиер Педро Санчес, е заразена с новия коронавирус, предадоха Франс прес и ТАСС, съобщава БТА.

"Бегоня Гомес и премиерът са добре, и двамата са в двореца Монклоа", резиденция на премиера.

"Те следват превантивните мерки, наложени от здравните власти", се казва в прессъобщението на испанското правителство.

Заразата е била открита при тестове на хора от обкръжението на Санчес, извършени през последните часове.

Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня през декември 2019 г.

По последни данни от събота вечер в страната са регистрирани над 6000 случая на зараза с коронавируса и над 190 смъртни случая.