Рано е да се говори за въвеждане на мерки като отлагане на плащането на данъци и осигуровки на едва третия ден от въвеждането на извънредно положение. Това е мнението на министърката на социалната политика Деница Сачева, споделено пред Нова тв на въпрос какво мисли за подобни мерки, за които вече се говори в други страни, а у нас се предлага от икономисти. 

По думите на Сачева държавата вече взима мерки с отлагането на сроковете за подаване на годишни финансови отчети и удължаването на срокове за плащане на данък с отстъпка. Тя се въздържа и от категоричен отговор дали банките трябва да предложат на клиентите си отлагане на плащане на вноски по кредити и подобни мерки, но допусна, че банките също нямат интерес от повишаване на броя на лошите кредити и в тези търговски отношения ще има някакъв вид саморегулация.

"Болестта няма да се забави, ако държавата изцяло спре, а когато проявим дисцлина и поддържаме максимална хигиена. Блокирането на цялата държава не е начинът, по който ще излезем от кризата здрави.", каза още министърката. 

Тя подчерта, че от вчера със заповед на премиера Бойко Борисов, засягаща държавната администрация и работата й, за защитени са обявени служители, попадащи в категории като бременни жени, хора с увреждания, с хронични заболявания, родителите с деца до 8 клас, хора на над 60 г., грижещи се за свои близки.  Всички те могат да работят от вкъщи или да използват намалено работно време. Сачева обясни, че подобни мерки се взимат вече и в частния сектор, тъй като и работодателите са наясно, че ще имат нужда от хората си след като премине кризата. 

На въпрос, свързан със спекулативно повишение на цени на определени продукти, заради което например в Хърватия се фиксират пределни цени на стоки като предпазни следства, дезинфектанти, както и на някои храни, Сачева отговори:

"Това, че се намираме в криза, не трябва да дава спокойствие на тези, които искат да използват такива практики. Ще има строг контрол на спекулата. Рано е да се говори за фиксирани цени. Известно покачване на цените е оправдано, то е пазарно, но драстичен ръст е ясно, че е спекула."

Тя обаче не успя да отговори къде и на кого могат да се подават сигнали за спекулативни цени и кой ще контролира тези случаи, но властта щяла да излезе със специално съобщение по темата.

По повод работата на социалните работници, Сачева уточни, че в момента близо 43 500 са хората, които в момента получават услугата "домашен социален патронаж".

"В следващите 3 дни общините ще получат допълнителен финансов ресурс от 20 млн. лева, за да разширят тази услуга за хората с увреждания и хората, които са под карантина. Общините организират тази дейност", заяви министърката.