Българи, живеещи в чужбина, изразиха възмущението си от „непрозрачното назначение“ на Ива Йорданова за зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Сънародниците ни изпратиха писмо до служебния министър-председател проф. Георги Близнашки, вицепремиера Илияна Цанова, до самата Йорданова и с копия до президента Росен Плевнелиев, омбудсмана Константин Пенчев и медиите.

„Публичните институции в успелите държави имат строго регламентирани процеси на подбор и прозрачност. Тези процедури гарантират, че избраният кандидат притежава нужните качества и умения за заемането на обществена позиция“, пишат подписалите писмото 46 българи, които живеят в САЩ, Германия, Италия, Великобритания, Холандия, Гърция, Испания, Швейцария, Канада, Дания, Австралия и Австрия.

„В тази връзка ни направи впечатление непрозрачният начин, по който беше лансирана кандидатурата на Ива Йорданова", се казва още в писмото.

Възмутените ни сънародници са категорични, че това назначение подкопава доверието в институцията и поставя въпроси относно процедурата за назначения в администрацията като цяло. Те настояват за конкретни критерии, прозрачност и сериозна квалификация при назначаване на отговорни позиции в ДАБЧ, както и Агенцията да разработи и приложи ефективни политики за достигане до колкото може повече българи в чужбина и то не само по време на избори.

„Смятаме, че цел на агенцията, би трябвало, да е достигне не само еднократно до 300 хил. от българите в чужбина, а и до останалите около 2 млн. български граждани извън страната, и да положи целенасочени и координирани усилия за осъществяване на реални политики за и съвместно с тях“, допълват те.

Ива Йорданова, която е по-известна като приятелката на лидера на СДС Божидар Лукарски, беше назначена на поста зам.-председател на ДАБЧ само ден след като беше уволнен временният й председател Йордан Янев. Той беше освободен от поста заради нарушения на агенцията и издавани неправомерно документи за българско гражданство.

След встъпването на Йорданова в длъжност, в социалните мрежи бяха отправени критики, че е получила поста заради връзката си с политик. Пред да стане зам.-шеф на агенцията, тя работи 2 месеца като съветник на вицепремиера Илиана Цанова, която защити кандидатурата й.

"В българския политически живот критичната маса на свързани лица отдавна е постигната. Крайно неуместни са опитите да се спекуллира с личния живот на един човек. Нека да съдим по свършената работа. Търсех подходящ човек, който да работи с тази агенция", обясни Цанова пред Дарик радио.