Държавата е готова да осигури 60% от заплатите на хора, които дадена фирма иска да съкрати заради кризата, предизвикана от коронавируса. Това каза финансовият министър Владислав Горанов след среща със синдикати и работодатели. Тази възможност ще се осигури чрез промени в Кодекса за социално осигуряване. За целта фирмите ще кандидатстват в службите по заетостта.

С 500 млн. лв. ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие (ББР). Тези пари ще послужат за издаване на портфейлни гаранции към търговските банки, за да проявяват гъвкавост към своите клиенти, които имат затруднения. Преценката ще бъде индивидуална.

Банката ще може да участва временно в капитала на дружества с опция за обратно изкупуване. Това ще става с посредничеството на търговските банки. Горанов изтъкна, че това означава временно безплатно финансиране, защото лихвата върху капитала е нула.

Финансовият министър обясни, че основната цел на ограниченията, въведени от правителството, е да се избегне струпването на хора. Тази заповед обаче не трябва да се прилага свръхограничително и много сектори могат да продължат да работят.

В този контекст малко по-късно пред бТВ здравният министър Кирил Ананиев, чийто подпис стои под заповедта, обясни, че подкрепя поисканите преди два дни от председателя на кризисния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски още по-строги мерки - затваряне и на малките търговски обекти. Такива обаче можело да бъдат въведени едва след изчерпване на сегашните. Т.е. остава в сила разрешението малките магазини да продължат да работят при спазване на изискванията за дезинфекция и ограничаване на броя клиенти в затворените помещения.

Икономическият министър Емил Караниколов пък призова гражданите да не се подават на популистки послания и да плащат своите сметки.

"След това ще ви излезе двойно по-скъпо", предупреди Караниколов.

Той посочи, че при неплащане на сметки може да последват фалити на комунални дружества или скок на сметките в пъти.

"Ако кризата продължи повече от 3-4 месеца, трябва да имаме буфери, за да защитим здравната и осигурителната система", обясни Караниколов.