Еврокомисията предлага да се въведат временни ограничения за маловажните пътувания до ЕС заради коронавируса.

Това съобщи днес председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя говори след видеоконферентна връзка с лидерите на страните от Г-7.

„Информирахме партньорите ни от Г-7, че предлагаме на европейските ръководители да се въведе временно органичение за маловажните пътувания до ЕС. Смятаме, че това трябва да стане веднага, за да не се разпространява допълнително вирусът в ЕС или при напускането му, както и да се избегне евентуалното натоварване на здравните ни системи от такива пътници“, заяви тя.

Фон дер Лайен обаче уточни, че това няма да важи за завръщащи се у дома граждани на ЕС, както и за медицински и научни работници, които работят за решаването на кризата, транспортни работници и хора, работещи в съседни държави. Първоначално забраната ще важи като за начало за 30 дни. Периодът може да бъде удължен.

„Колкото по-малко пътувания има, толкова по-лесно можем да възпрем вируса“, каза Фон дер Лайен.

Само няколко часа по-рано еврокомисарите по вътрешните работи Илва Йохансон и по здравеопазването Стела Кириакиду огласиха насоки до страните членки, свързани с коронавируса. Те препоръчват да не се връща граничният контрол и да се действа така, че да се гарантира продължаването на свободното движение на стоки, особено на храни и лекарства.

Урсула фон дер Лайен поиска същото, както и установяването на „зелени“ линии, по които да се движат камионите, превозващи стоките от първа необходимост.

Утре тя и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще проведат видеоконференция с държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.