Молитвите, в това число и петъчната молитва за мюсюлманите в България, които се извършват в храм, не са задължителни, а нежелателни във време на извънредно положение заради риска от разпространение на коронавирус и препоръката е вярващите да практикуват релитиозните тайнства у дома. Джамиите все пак остават отворени, но с въвеждане на строги мерки за предпазване от зараза. 

Това става ясно от съобщение на Главното мюфтийство след заседание на комисията по правно-религиозните въпроси на Висшия мюсюлмански съвет. 

"Предвид създалата се ситуация, става ясно, че рискът от разпространение на вируса може да нарасне, ако джамиите и месчитите продължават да извършват молитви с джемаат (обща). В това отношение ислямът, на която една от основните й цели е да защитава човешкия живот, никога не допуска практики, които застрашават живота на хората", обясняват от мюфтийството.

Препоръката за избягване на молитва в храм по време на извънредното положение е придружена с цитати от Корана: „Не излагайте себе си чрез делата си на гибел“ и  „Забранено е да се вреди и да се отвръща на вредата с вреда“. Въпреки че храмовете няма да затварят врати, изрично се препоръчва болни и хора над 60-годишна възраст да не ги посещават. 
Друга препоръка гласи да не се допуска събиране на хора с цел четене на мевлид , провеждане на лекции и др. мероприятия до отмяната на извънредното положение. Задължителни са почистването и дезинфекцията, включително и ако дезинфектантът съдържа алкохол, става ясно още от съобщението. Конкретни мерки ще се взимат с цел недопускане на разпространение на вирус и при погребения, като се осигурява място между хората, починалия и имама, а мястото между редиците трябва да е 2 метра. 

Изрично е записано още, че спазването на карантината е задължително за тези, които са заразени или има съмнение от зараза, като и тук се цитира предание: „Ако в едно населено място има епидемия да не се напуска това място, а ако някой е извън него да не влиза на това място“ . 

"Ситуацията в която се намираме, в никакъв случай не трябва да се подценява и не трябва да бъде повод за паника и пренебрегване на религиозни задължения. Положението изисква от мюсюлманите да предприемат необходимите мерки, след което да се уповават на Аллах и  да правят дуа (молитва) за живота и здравето на всички хора, и за излекуването на болните", се казва още в съобщението на Главното мюфтийство.

Припомняме, че заради заплахата от коронавируса и обявената аларма за пандемия от Световната здравна организация, бяха отменени и поклоненията на мюсюлманите в Мека. 

Преди няколко дни Българската православна църква също излезе с препоръки, свързани с риска от коронавирус, които звучат доста по-меко. Призив за ограничаване на посещенията в храмове няма, а препоръката към болни е "да избягват" обществени богослужения. Мерки за дезинфекция присъстват.

Българската православна църква (БПЦ)