Американският самолетостроител "Боинг" (Boeing) потвърди, че преговаря с представители на Белия дом и на Конгреса за краткосрочна помощ за себе си и за целия авиационен сектор, предаде Ройтерс.

"Боинг", който има затруднения да получи одобрение от регулаторните органи за връщането в експлоатация на самолета си "Макс 737" (MAX 737) след две фатални катастрофи за пет месеца, преговаря с американското правителство за подкрепа на производителите, доставчиците, самолетните компании и летищата, съобщи източник.

Дискусиите се провеждат в момент, когато самолетостроителят отчете поевтиняване на акциите си с 24 процента до 129,161 долара и очаква спад на котировките си с над 60 процента за последния месец, тъй като заради пандемията от коронавирус пътуванията рязко намаляха.

От "Боинг" съобщиха вчера, че безпрепятствен достъп до държавни и частни ликвидни средства ще бъде един от най-важните начини за възстановяване на авиокомпаниите, летищата, доставчиците и производителите.

Оценяваме как администрацията и Конгресът са ангажирани с всички елементи от авиационната индустрия през този труден период, допълни компанията.

Американските пътнически и товарни авиокомпании обявиха вчера, че биха искали да получат най-малко 58 милиарда долара заеми и грантове наред с допълнителни данъчни промени, а летищата имат нужда от 10 милиарда долара.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи снощи в туитър, че САЩ ще подкрепят "сектори като авиационния и други, които са особено засегнати" от коронавируса. Представител на Белия дом потвърди разговорите.

"Боинг" и авиокомпаниите представят доводи, че се нуждаят от бърза помощ и се надяват до дни да бъдат взети мерки, казаха източник, запознат с разговорите и представители на авиокомпаниите.

БТА