Всеки гражданин, преди или при закупуването на лекарствени продукти от аптечната мрежа, може да провери каква е пределната цена, на която лекарството е разрешено да се продава. Информацията е налична в уеб портала на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти на адрес в интернет https://portal.ncpr.bg.

Търсачката в портала позволява справка по търговско название или код на медикаментите, може да се търси каква е определената пределна цена от производител или доставчик, както и какъв е таванът за продажна цена в мрежата. 

Възможността за справка е в помощ на гражданите заради нуждата от предотвратяване на опити за продажба на лекарствени продукти на цени, различни от образуваните по реда на специалния закон за това. През последните дни са постъпили сигнали за завишаване на цените на лекарствата, които се продават в аптеките без лекарско предписание. 

Здравните власти съобщиха преди ден, че ще се организират проверки в аптеките, като ще се следи стриктно и за продажба на медикаменти, за които се изисква рецепта, без потребителят да е представил такава. 

Проверка на Клуб Z показа, че е желателно да ползвате портала през компютър, а не през мобилно устройство, защото търсенето е значително по-лесно, а порталът няма адаптирана мобилна версия. Има мобилно приложение, което може да бъде изтеглено от сайта, но e достъпно за устройства с операционна система Android.