Извънредните мерки създадоха и хаос в работата на аптеките в страната. Докато от Българския фармацевтичен съюз поискаха здравното министерство да осигури лични предпазни средства на над 10 хиляди фармацевти, прокуратурата и МВР започнаха проверки. Това предизвика конфликтна ситуация на някои места.

В медиите се появи и информация за аптеки, които са затворили заради извънредните проверки в тях и документацията, която е била изискана. Репортер на Клуб Z също се натъкна на затворена заради акцията аптека.

В Бургас шефът на регионалната дирекция на полицията старши комисар Ростислав Сотиров обяви, че имало аптеки, в които многократно се завишавали цените на предпазните артикули. 

"Ние не нарушаваме работния процес на аптеката. Това е в интерес на хората, което правим. Защото не може една предпазна маска да струва 4 ст., а следващият момент да е 1.10 без ДДС. На някои места 1.65 без ДДС. Не може спирт, който струва стотинки и в следващия момент да е 15 лв.", обясни пред БНР Сотиров. 

От Регионалната фармацевтична колегия в Бургас заявиха, че не одобряват подобен контрол предвид въведените мерки и опашките. 

Прокуратурата търси спекуланти в цялата страна, като започна да проверки на търговците на едро най-вече не за лекарства, а за медицински изделия като маски, ръкавици и най-търсените в момента дезинфектанти и спирт, за които няма регулация на цените. Вчера пък бе съобщено за аптеки, в които се продават антибиотици без рецепта на хора, решили да се презапасят.

По темата се включи и вътрешният министър Младен Маринов.  

"Аптеки у нас затварят временно и отказват да работят с граждани, като обясняват това с проверките на МВР и прокуратурата", каза той пред БНР.

"Имаше единични случаи на аптеки, които слагаха бележки, че заради проверките са ангажирани и няма да работят. Това според мен е вид спекула в тази ситуация, защото проверките не би следвало и не пречат на нормалното функциониране на аптеките", каза той.

Вътрешният министър допълни, че е провел конферентен разговор с вътрешните министри на държавите от ЕС за блокираните товарни камиони по границите.

"Основният проблем, който касае абсолютно всички, е това, че има блокиране на доставките, на движението на товарния транспорт и на организирания пътнически транспорт. Ако при организирания пътнически транспорт тенденцията е да приключи, защото е важно да няма движение на хора, товарният няма как да приключи, защото ще спрат икономиките и доставките за борба със заразата", обясни министърът.