Байдън отново разби героя на прогресивните демократи Бърни Сандърс. Бившият вицепрезидент спечели Флорида (третия по големина щат в Америка - 61,9 срещу 22,8 процента), Илинойс (59,1 срещу 36,1 процента) и Аризона (43,6 срещу 31,6 процента), съобщи "Ню Йорк таймс". 

Изборите в Охайо ще се проведат на по-късна дата заради епидемията от COVID-19. Това обаче едва ли успокоява Бърни Сандърс - натискът да се откаже по-рано, за да даде време на Байдън да се подготви за Доналд Тръмп, ще стане неудържим.

Байдън поне изглежда убеден, че това трябва да се случи - в живо включване след победата той благодари на сенатора на Върмонт за борбата за предлагане на реформи в здравната система и призивите му за вземане на мерки срещу климатичните промени.

Към този момент Байдън разполага с 1147 делегати, а Сандърс с 861, като разликата вероятно ще се увеличава, тъй като над 80 делегати от последните три щата все още не са разпределени.

Точно преди месец победата за Бърни изглеждаше на една ръка разстояние. Повечето агенции му даваха 15 процента преднина пред бившия вицепрезидент Джо Байдън, който бе под заплаха да бъде изпреварен дори от късно включилия се милиардер Майкъл Блумбърг.

Сега наблюдаваме обрата на века - от Южна Каролина до поредния мини-Супервторник (17 март) - походът на Байдън към номинацията на Демократическата партия е впечатляващ.

Представянето му напомня безпрецедентната доминация на Доналд Тръмп на първичните избори преди 4 години и днес президентът трябва вече да се е убедил, че ще трябва да се поизпоти, за да победи на 3 ноември. 

Като наблюдаваме с каква скорост коронавирусът се разпростира из Съединените щати и пълзящата рецесия зад ъгъла, у Байдън американските избиратели могат да видят необходимото спокойствие, от което се нуждаят след 4 години екшън.