"Три частни болници вече се съгласиха да приемат дарението за апаратура под условие"

Това заяви преди малко бизнесменът Ивайло Пенчев, около чието решение да дари 220 000 лв. на "Александровска" болница за животоспасяваща апаратура, но под условие, се завихри сериозен скандал, най-вече в социалните мрежи. Условието на Пенчев беше, че ако някой от неговите служители или техните близки има нужда от машината - то той ще бъде с предимство пред другите болни. 

Няколко дни след като договорът с "Александровска" е бил сключен, той беше анулиран от шефовете на болницата, които казаха, че изпълняват хипократовата клетва и не могат да делят пациентите. 

Днес Пенчев обясни, че не съжалява за начина, по който е направил дарението. Съжалява единствено, че е направил предложението на държавна болница, защото държавните болни били..."нечастни". 

Той беше категоричен, че разбира гнева на хората, но когато е взел решението за дарението не си е задавал "философски въпроси", те са дошли по-късно. 

Той обаче като че би отбой по отношение на една от най-скандалните си тези - тази, според която, ако на машината има "закачен" друг човек, а в същия момент някой от неговите служители има нужда да я ползва, то другият човек ще бъде свален от апаратурата. 

"Лекарят трябва да прецени, знам, че е гадно. Давам си сметка за това. Супер гадно е, но аз не искам да си го представям този момент. Това е теоретичен казус".

Важното - Пенчев каза, че има намерение да закупи повече машини. Докато договорът му с "Александровска" е бил действащ, директорът на клиниката е намерил машини на цена от 37 000 евро. След анулирането екипът на бизнесменът е започнал да търси други машини и към момента има оферта за китайски такива от 11 000 евро. Те вече са поръчани и ако доставката бъде извършена бързо и качествено, то той обеща да закупи повече. 

"На нас може да ни трябват максимум 2-3 машини в един момент. Аз сега купувам 10. Това показват математическите модели на заразата. Купуваме 10, даже на другите машини може и да им махнем условието"

Относно яростната атака срещу себе си, той заяви, че въпреки всичко смята, че е прав и неговата позиция е по-морална.

"Представете си, че имате семейство. Кое е по-морално - да се погрижите първо за собственото си семейство или за другите?", попита реторично той 

Накрая бизнесменът поиска от други хора с възможности да се включат и заедно да закупят 300 машини, вместо само неговите 10.

"Така избор няма да има."

Иначе - собственикът на най-голямата фирма за катерачни стени в света "Уолтопия", обясни, че никога не е съобщавал официално за дарението и не е искал това да излиза извън неговата компания. 

Съобщил го обаче във фирмения чат и вероятно оттам е излязла новината. Всичко станало много бързо - решил първо да купи машините, които да стоят в офиса му и ако някой от служителите има нужда, те да бъдат транспортирани в болница. После обаче говорил с шефката на маркетинговия си екип и двамата стигнали до извода, че е по-добре машините да си стоят в болницата и да спасяват други животи. Бързо се разбрал с директора на "Александровска" и договорът бил сключен.

Ивайло Пенчев отказа да съобщи кои са трите болници, които са приели дарението, с цел да бъдат защитени от мнението на хората.