Една от най-големите фондови борси в света - тази в Ню Йорк, обяви тази вечер, че преминава напълно в онлайн работен режим в опит да спре разпространението на коронавируса, пише американската телевизия CNBC.

Всички физически обекти ще бъдат затворени, а обичайната гледка от изнервени костюмирани мъже, които крещят в слушалките ще бъде само спомен. Поне докато пандемията не отшуми. 

На практика онлайн работата ще започне в другият понеделник - от 23 март. Според телевизията мярката се налага, заради намерен случай на болен от COVID-19 човек, който работи на борсата. Според други анализатори това е по-скоро предпазен ход.  Все пак всички служители са преминали медицински тестове. 

"Взимаме всички предпазни мерки, но ние вярваме, че пазарите трябва да останат отворени и достъпни", заяви президентът на Нюйоркската борса Стейси Кънингам.

Новината идва на поредната шокираща седмица за Уолстрийт. Борсовите агенти, посредниците, инвеститорите и полиците не могат да спрат растящата волатилност на пазара и само за 3 дни се наложи двукратното спиране на търговията за по 15 минути - традиционно тежка мярка. 

Днес американските борси отново светнаха в червено, като и двата големи и влиятелни индекса - Daw Jones и S&P 500 бележат спадове, които не са достигнали от няколко години.