Унгарският премиер Виктор Орбан обяви днес всеобщ мораториум върху връщането на заеми за всички компании и физически лица до края на годината, за да ограничи последиците за икономиката от коронавируса, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"Физическите лица и компаниите - всички физически лица и всички компании, ще бъдат изключени от връщането на главницата и лихвите до края на годината по заемите, теглени към днешна дата", каза Орбан във видео, публикувано на неговата страница във фейсбук.

Той обяви също така мерки за защита на работните места в най-засегнатите сектори като туризма и развлеченията.

Мярката на дясното правителство на Орбан идва на фона на безпрецедентните опити на европейските правителства да овладеят задаващата се икономическа криза на континента след разпространението на заразата от коронавирус. 

Унгария ще изпрати военни части да следят за дейността и помагат на 140 държавни компании по време на епидемията. Това съобщи министърът на отбраната Тибор Бенко.

Групите ще бъдат съставени от няколко войници, полицаи и служители при извънредни случаи, които ще са връзката между компаниите и министерството на отбраната.

"Една от задачите на тези части ще бъде да осигурят продължаването на дейността и безопасността на унгарските компании", сподели Бенко.

Тази вечер на спешно заседание на Европейската централна банка взе решение да отдели фнатастичните 750 млрд. евро за изкупуване на активи, за да подкрепи финансовата стабилност на страните в еврозоната. 

Масово всички правителства обявяват огромни пакети с фискални стимули. Гърция пък вчера обяви, че ще намали четирикратно ставката на ДДС за защитни средства и дезинфекционни препарати. Спира се и плащането на данъци до 31 юли за над 200 000 малки фирми. 

Припомняме, че България официално обяви, че ще подпомогне засегнатите бизнеси изплащането на 60% от заплатите на служителите, а държавната Българска банка за развитие ще получи 500 млн. лв., които трябва да налее в търговските банки за стимул на кредитирането. ББР ще започне и обратно изкупуване на акции на засегнатите предприятия.

Късно снощи пък ГЕРБ предложи данъчна отсрочка за бизнеса до 30 юни за данъка върху печалбата. Крайният срок за годишните финансови отчети също отива за 30 юни. Авансовите вноски пък ще се правят съобразно декларираните от фирмите финансови резултати за 2018 г.