Русия изпада в тежко икономическо положение, точно когато президентът Владимир Путин прави политически маневри, за да удължи престоя си на върха на държавата след 2024 година.

Сриналите се цени на суровия петрол (грубо от $72 за барел в началото на годината до $25 днес)  намаляват приходите от износа, вносът поскъпва заради отслабването на рублата и стремително покачващите се курсове на долара и еврото. Няма и дума за отмяна на западните санкции, свързани с анексирането на Крим и кризата в Източна Украйна. Правителството е принудено да мобилизира масивни средства от бюджета (засега €3 млрд.) за подпомагане на гражданите и за икономически стимул.

Путин предупреди днес от Севастопол руснаците да бъдат "готови за всякакво развитие на събитията" във връзка с разпространениета на коронавируса, предаде ТАСС.

Министърът на финансите Антон Силуанов смята, че в сравнение с пазарната конюнктура вирусът е по-голямата заплаха, защото парализира цели отрасли на икономиката.

„Сега действат два фактора: по-ниски цени на петрола и последиците от така наречената коронавирусна инфекция. Смятам, че вторият компонент е още по-сериозен за нашата икономика, тъй като той засяга пряко цели отрасли“, каза Силуанов, цитиран от бизнес портала РБК.

Силуанов каза, че засега се очертава най-тежко да пострадат туризмът, въздушният транспорт и малките и средни предприемачи. Те ще се нуждаят от държавна подкрепа.

Доларът вчера скочи над 80 рубли за $1, а днес прехвърли 81 рубли. Еврото днес се търгуваше за 87,78 рубли за €1 в сравнение с над 85 рубли вчера. 

Тази година Русия ще премине към дефицитен бюджет, каза още министърът. Правителството трябва да посегне на резерва си - Фонда за национално благосъстояние. Той е част от механизма за пенсионно осигуряване на федерацията в дългосрочен план. По думите на Силуанов в него в момента има 12,2 трилиона рубли ($152 млрд.) над 7% БВП. На 1 март те са били малко над 8,2 трилиона рубли ($123,4 млрд.)