„Пандемията от коронавирус не подкопа уменията на НАТО да провежда операциите си“, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той даде днес първата си виртуална пресконференция от централата на алианса в Брюксел.

„Както навсякъде, някои наши служители дадоха положителни проби и бяха поставени под карантина. Част от ученията ни бяха променени или изобщо отменени", изтъкна Столтенберг.

Същевременно обаче той посочи, че силите на НАТО са в готовност и работата им продължава, включително в многонационалните бойни групи на изток от пакта. Това се отнася за еър полисинга, военноморските подразделения и мисиите от Афганистан до Косово.

Това поредно предизвикателство, каквото представлява COVID-19, може да се преодолее само с обединените усилия на всички, убеден е Столтенберг,

Той цитира проучване от 2019 г., според което гражданите на страните членки на НАТО категорично подкрепят основните принципи на колективната отбрана.

Същевременно предвид ситуацията не е ясно дали предвиденото за 2 и 3 април заседание на министрите на външните работи на алианса ще се проведе, както се планира.