Осем от десет души в испанската столица ще получат COVID-19, според президента на Мадридския регион Изабел Диас Аюсо, цитирана от Си Ен Ен.

"Те ще имат леки симптоми", каза тя, но добави, че "това ще бъде проблем" за уязвимото население, което е около 15% от хората. "Този вирус е в Испания от по-дълго време и ще се разпространи практически до всички. В повечето случаи няма да остави трайни белези. Проблемът обаче е уязвимото население", заяви Диас Аюсо в интервю за испанското радио.

Тя нарече болестта „смъртоносна“ за възрастни хора с предшестващи състояния и каза, че след 24 или 48 часа „тя може да сложи край на живота на човек, който е в уязвимата група от население“.

Затова регионът на Мадрид се стреми да "спести време", да обедини здравеопазването в публичния и частния сектор и да превърне "нормалните легла в легла за интензивно лечение", добави Диас Аюсо.

Около 580 легла в тези критични звена са заети, каза Диас Аюсо, а Министерството на здравеопазването планира да улесни "новите бързи тестове" за откриване на коронавирус този уикенд.