Военнослужещи да се включат в дейностите по "прилагане на противоепидемиологични мерки" при извънредното положение, наложено заради риска от разпространение на коронавируса.Това поискаха от ГЕРБ изрично да се впише към мерките, записани в специалния закон, посветен на актуалната ситуация. И още - електронните съобщения на гражданите – да се разбира т. нар. трафични данни, да могат да бъдат следени от МВР с цел контрол на изпълнението на мерките за карантина, когато е наложена такава.

В условията на безпрецедентен хаос правната комисия в парламента днес не просто гласува на второ четене законопроекта, преди той за влезе в пленарната зала утре, а буквално го пренаписа до неузнаваемост в сравнение с приетото на първо четене.

Предложението и армията да може да се включи в извънредното положение направи депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров. Според него участието на военните трябва да бъде разпоредено с акт на Министерския съвет. След такъв акт хората под пагон ще имат право да оперират на територията на цялата страна, отделни региони и на граничните пунктове - съвестно с други органи. Военните ще могат да спират превозни средства, да проверяват самоличност и да задържат лица до пристигането на органите на МВР, ако текстът мине и през залата в петък. При спиране на дижение на лице става дума за случаи на отклонение от карантина или лечение, стана ясно от думите на Лазаров. 

Военните ще могат да изполват и физическа сила и помощни средства, но само ако това е абсолютно необходимо. 

И ако тези мерки са предложени само в частта с текстове, които ще важат за конкретното извънредно положение заради коронавируса, то в преходните и заключителните разпоредби се появи и “траен” текст в Закона за отбраната и въоръжените сили, засягащи евентуално участие на армията оттук нататък във всяко извънредно положение при обявена епидемия или пандемия. От Министерството на отбраната поискали да отпаднат епидемиите – защото такива се случват сравнително често, но... депутатите не приеха съображенията им, стана ясно от дискусията в залата. Обаче - малко по-късно Христиан Митев от "Обединени патриоти" поиска прегласуване - та промяната във военния закон отпадна с прегласуване - нещо, което поискала работната група, която също обсъждаше текстовете преди правната комисия. Какво точно ще се появи в доклада за гласуване в пленарната зала в петък - предстои да видим.

Предложенията МВР да може да следи местонахождението на граждани чрез мобилните им телефони или други системи за електронни съобщения, когато има наложени карантини, също ще стане част от постоянното законодателство, а не само от мерките заради коронавируса, въпреки че се въвежда през “извънредния закон”, който е със срок на действие до края на извънредното положение. Текстовете гласят, че различни служби на полицията ще могат да изискват и ще трябва да получават незабавно информация по Закона за електронните съобщения от мобилните оператори и интернет доставчици за откриване на местоположението, свързано с принудителната изолация на подлежащите на карантина. 

С друг извънреден текст ГЕРБ предложи и задължителна карантина за всички, пристигащи от чужбина в България. При отказ глобата ще е 5 хил. лв., като тази мярка ще важи за настоящото извънредно положение. 

Това са само част от новостите в извънредния закон, като правната комисия започна заседанието си в 13 ч, прекъсва го няколко пъти, защото дори депутатите и авторите на проекта не разбираха кога и какво гласуват поради липсата на обобщен доклад с предложенията.

Наличието му впоследствие не свърши кой знае каква работа, защото повечето редакции се предлагаха устно в залата. Често пъти идеи даваха представители на изпълнителната власт или депутати, които не са членове на правната комисия. И тъй като нямат това право – народни представители от самата комисия “припознаваха” предложенията като свои, за да могат да бъдат гласувани. Сред най-активните “вносители” по този начин бяха Даниела Дариткова от ГЕРБ, както и Министерството на труда и социалната политика. 

От "социалните мерки" отпадна идеята първоначално работодателите да имат право без съгласие на работника да го изпращат в неплатен отпуск. Отпадна и спорната идея работодателите да плащат обезщетение от поне 50 на сто от заплатата на работника, но не по-малко от 75% от размера на минималната заплата, ако предприятие спре работа заради обявено извънредно положение. 

Заради начина, по който се работи, депутатите от БСП напуснаха заседанието на комисията.

От първоначално приетите текстове отпадат конкретните ограничения какви обекти работят и какви не, които бяха въведени миналия петък, но се дава възможност здравният министър да въвежда всякакви необходими мерки по време на извънредното положение.

Срокът за плащане на битови сметки се удължава с 20 дни. Спират да текат процесуалните срокове по повечето дела 

Отпадна и идеята лекари да бъдат наказвани, ако откажат медицинска помощ на пациент.