Гинекологът Дени Муквеге от ДР Конго е лауреатът за 2014 г. на присъжданата от Европарламента награда "Сахаров" за защита на човешките права, предаде Ройтерс.

Той бе избран от финалната тройка, до която достигнаха укрпаинското прозападно движение "Евромайдан" и правозащитничката Лейла Юнус от Азербайджан. Очакванията бяха наградата да отиде при "Евромайдан". Председателят на Европарламента Мартин Шулц обаче обяви, че "Евромайдан" е удостоен със "специално споменаване". Депутатите ще изпратят в Баку делегация в подкрепа на Лейла Юнус, която е хвърлена в затвора с доста съмнителни обвинения.

За "Евромайдан" са гласували 52-ма евродепутати, твърди Нюзру. Движението се роди в края на 2013 г., когато стотици хиляди хора излязоха на протеств Киев срещу отказа на проруския президент Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с ЕС. Протестите доведоха до падането на Янукович през февруари 2014 г.

"Това е движение без прецедент. Никога преди такава маса от хора не се е борила толкова убедено за европейските ценности. Те демонстрираха готовност да платят със своя живот за тези фундаментални ценности на Европейския съюз", каза разочарован полският центрист Яцек Саруш-Молски.

Разбира се, заслугите на д-р Дени Муквеге не са са пренебрегване. В качеството си на гинеколог той неуморно оказва помощ на жени в родната му Демократична република Конго, станали жертва на изнасилване от страна на бунтовниците. Тези, които не са могли да платят, са били лекувани без пари.

Гинекологичните кабинети в африканската страна се броят на пръсти. Липсва доли най-елементарната апаратура. Смъртността при раждане в ДР Конго е много висока.

Заради дейността си д-р Муквеге неведнъж е бил заплашван. През 2012 г. той и семейството му оцеляват по чудо при опит за покушение. Оттогава цялата фамилия живее в Белгия.

Наградата "Сахаров" е учредена от Европарламента през 1988 г. Не е задължително тя да се присъжда на европейци. Нейни носители да били дисиденти от Китай и Куба. Миналогодишният лауреат на приза бе тийдейджърката Малала Юсуфзай от Пакистан, простреляна от талибани в главата за борбата си за достъп на жените до образование. Тази година тя взе Нобелова награда за мир.