Насред инспекция в цеха на "Интендантско обслужване" в Калофер премиерът Бойко Борисов обяви възможното въвеждане на нови ограничителни мерки в борбата с коронавируса, засягащи свободното движение на хората. Борисов посочи, че предстои издаването на нова заповед за целта и само загатна за какво става въпрос - без да даде подробности.

На областно ниво да се проверяват колите кой отива до аптека, на работа, до магазин - обяви Борисов. 

Заяви още, че е разпоредил на министрите на вътрешните работи и на здравеопазването "полицаите да минават по паркове и градини и да предупреждават и прибират хората". Това вероятно е свързано със забраната за събиране на повече от двама души наведнъж, както и с мерките, които някои общини предприемат - за възпрепятстване на достъпа до детските площадки и спортните съоръжения. 

Не стана ясно как хората ще бъдат "прибирани".

По примера на други европейски държави Борисов анонсира и идея за часови пояс за магазините в който ще могат да пазаруват само възрастните хора. Даде като пример пет до осем часа, но не стана ясно сутрин или привечер.

Изявлението на Борисов идва изненадващо, след като тази сутрин председателят на националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че не се обмислят на този етап нови мерки. Коментарът на Мутафчийски му бе в отговор на искане на софийската лекарска колегия към Българския лекарски съюз за забрана за излизане от къщи (с изключение на отиването до магазин и аптека) и за затваряне на столицата - по примера с Банско. Мотивите на столичните лекари са, че хората, особено възрастните, масово не спазват призивите за движение навън само по необходимост. 

Ден по-рано Мутафчийски обяви, че при преминаване на броя на случаите на установен у нас COVID-19 от над 100 (към момента са 117), ще се мисли за нови мерки. После се коригира - че те всъщност били превантивно въведени - именно със затварянето на Банско.