23:45 часа: Коронавирусът отне живота на бившия президент на "Реал" (Мадрид) Лоренсо Санс

Бившият президент на "Реал" (Мадрид) Лоренсо Санс е починал в болница в испанската столица, обяви неговият син Дуран в социалните мрежи. Той беше на 76 г.

Санс е дал положителна проба за коронавирус на 17 март, след като е почувствал грипоподобни симптоми. Той е боледувал осем дни у дома. Малко след постъпването в клиниката състоянието му се е влошило. Преди два дни семейството съобщи, че бизнесменът е в безсъзнание.

Лоренсо Санс беше президент на "Реал" в периода 1995-2000 г., когато клубът два пъти спечели Шампионската лига. След това бе собственик на "Малага".

21:55 часа: Легендата на "Милан" и Италия Паоло Малдини и синът му са с положителни проби

Един от най-великите играчи на италианския футбол - Паоло Малдини (51 г.), и 18-годишният му син Даниел се лекуват от коронавирус. "Милан" потвърди новината - Малдини-старши е технически директор на клуба, а един от наследниците му наскоро дебютира с червено-черния екип.

Според официалната информация Паоло и Даниел се чувстват добре. Те прекарали 14 дни под пълна карантина в дома си. Ще останат там, докато се излекуват напълно

21:41 часа: Тръмп предлага помощ на Ким за коронавируса

Американският президент Доналд Тръмп е предложил на севернокорейския лидер Ким Чен Ун помощ в борбата с коронавируса, предадоха световните агенции.
Тръмп е изразил в писмо намерението си да предложи сътрудничество, посочвайки, че е впечатлен от усилията на Ким да защити народа си от сериозната заплаха на епидемията, посочва севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс. 

Тръмп е предложил помощ на севернокорейския вожд Ким Чен Ун в битката с коронавируса. Снимка Архив

21:34 часа: Амазон ще изпълнява само спешни доставки до Италия и Франция
Онлайн търговецът "Амазон" (Amazon.com) ще спре да доставя стоки, които не са от първа необходимост, до клиенти в Италия и Франция. Това се посочва в съобщение на компанията на китайски, публикувано днес в социалната мрежа УиЧат (WeChat), информира Ройтерс.

Снимка АП/БТА

Най-големият сайт за електронна търговия в света допълва, че търговците, използващи платформата му, са свободни да продават и доставят пряко стоки на клиенти в региона. "Амазон" обаче спира да приема поръчки, които да бъдат изпълнявани от него, от купувачи на стоки, които не са от първа необходимост, на италианската му и френска версия. Това се прави с цел служителите да могат да се съсредоточат върху изпълнението и доставката на поръчки за стоки, от които потребителите сега имат най-голяма нужда, допълва компанията.

20:54 часа: 112 смъртни случая за 24 часа във Франция, медици съдят премиера за бездействие

Франция отчете 112 смъртни случая за едно денонощие, предадоха световните агенции. По този начин броят на жертвите на вируса в страната се увеличава до 562 при 14 459 потвърдени случая на заразяване.

В тежко състояние са 1525 души сред 6172-ма, хоспитализирани в момента. Половината от тежките случаи са хора под 60-годишна възраст.

Група френски медицински работници е завела дело срещу премиера Едуар Филип и бившия министър на здравеопазването Аниес Бюзен за бездействие в навечерието на разпространението на коронавируса на територията на Франция. Това съобщи днес в. "Фигаро", цитиран от ТАСС. По данни на изданието делото е заведено на 19 март пред Съда на републиката, който е единственият орган, разглеждащ искове срещу действащи членове на правителството.

Медиците обвиняват премиера и бившия министър в "правителствени лъжи" и укриване на информация за разпространението на Ковид-19 на територията на Франция.

20:04 часа: 3000 нови заразени за денонощие в щата Ню Йорк

Едно от емблематичните места на мегаполиса Ню Йорк - "Таймс скуеър" - все по-обезлюдено. Снимка АП/БТА.

Властите на щата Ню Йорк регистрираха през изтеклото денонощие 3254 нови случая на заразяване с коронавирус и общият брой болни там нарасна от 7102 на 10 356. Това заяви днес пред журналисти губернаторът Андрю Куомо, цитиран от ТАСС.

"В Ню Йорк има повече заразени с коронавируса, отколкото в който да е друг американски щат", подчерта той.

От общо 10 356 случая 6211 са в град Ню Йорк - най-големия мегаполис в САЩ.

"Вирусът се разпространява при висока плътност на населението", каза Куомо.

По данни на университета "Джонс Хопкинс", чиито изчисления се базират на официална информация, новият вирус е причинил смъртта на най-малко 46 души в щата Ню Йорк, посочва агенцията.

"Щатските власти търсят по целия свят крайно необходимите медицински материали и проучват къде в мегаполиса и предградията му могат да бъдат издигнати полеви болници", допълва АП.

Целта е капацитетът за болнично лечение бързо да се увеличи от около 50 000 до 75 000 легла, посочи Куомо. В щата вече са хоспитализирани 1600 души зарад Ковид-19.

Губернаторът на Ню Джърси Фил Мърси подписа указ, нареждащ всички търговци на дребно, чиято дейност не е от първостепенно значение за всекидневието, да затворят магазините си, а почти всички жители на щата да останат по домовете си, информира Ройтерс. Указът обхваща близо 9 милиона жители на щата с изключение на работещите в услуги от първостепенно значение като здравеопазването и хранителния сектор. Забраняват се всички събирания, включително сватби и купони.

В САЩ са регистрирани до момента 19 624 случая на заразяване с новия вирус и най-малко 260 души са починали, сочат последни данни на университета "Джонс Хопкинс".

19:50 часа: Нападателят на "Ювентус" Паоло Дибала с коронавирус

Нападателят на "Ювентус" Пауло Дибала е поредният футболист с коронавирус. Аржентинецът съобщи на профила си в Инстаграм, че той и приятелката му са с положителни проби за COVID-19.

"Здравейте, всички. Искам да ви информирам, че излязоха резултатите от тестовете ни за COVID-19 и двамата - Ориана и аз, сме с положителни проби. За щастие, сме в перфектна кондиция. Благодаря за съобщенията ви", написа Дибала в социалните мрежи.

 

We are a team, Paulo Dybala! #DistantiMaUniti

Публикувахте от Juventus в Събота, 21 март 2020 г.

 

Преди дни излязоха информации, че Дибала също е с коронавирус, но тогава това бе опровергано от "Ювентус", но днес от клуба потвърдиха информацията.

Дибала е третият футболист на "Ювентус" с вируса след Даниеле Ругани и Блез Матюиди.

Фактът, че и Дибала е сред заразените поражда още повече въпроси защо ръководството на "Ювентус" позволи на Гонсало Игуаин, Миралем Пянич, Сами Кедира, а от днес и на Дъглас Коста, да напуснат Италия и да се приберат в своите страни, преди да изтече периода на карантина от 14 дни.

Кристиано Роналдо вече втора седмица е на родния си о-в Мадейра. 

19:36 часа: Нов печален рекорд в Италия - 793-ма починали за денонощие

Италия регистрира днес нов печален рекорд - 793-ма починали през последните 24 часа, с което броят на смъртните случаи от коронавируса в страната достигна 4825 души за един месец, според службата за гражданска защита. Властите съобщиха за 6557 нови заразени - друг обезпокоителен "рекорд", предаде Франс прес. Районът на Милано в Ломбардия е регистрирал най-големия брой смъртни случаи - 546 и половината от новите заболели.

19:21 часа: Левандовски дарява 1 млн. евро

Нападателят на "Байерн" (Мюнхен) Роберт Левандовски и неговата съпруга Анна дариха 1 милион евро за борба с коронавируса. По-рано подобни суми заделиха други двама играчи на баварците - Джошуа Кимих и Леон Горецка.

Както е известно, всички европейски шампионати спряха заради пандемията, която до момента отне живота на над 11 хиляди души по целия свят.

19:11 часа: Турция забрани на възрастните хора да излизат от домовете си

Турското министерство на вътрешните работи обяви забрана за излизане на улицата, в парковете, градините на гражданите над 65-годишна възраст, както и на онези, които са с хронични заболявания, заради риска от коронавируса. Мярката влиза в сила от полунощ и е в рамките на Закона за обществения ред в окръзите, се посочва в съобщение на вътрешното министерство.

Без възрастни хора по улиците е новото ограничение, което въвежда Турция.

Това е една от най-радикалните мерки на властите, предприети досега в борбата срещу новия коронавирус.

Преди това турският министър на здравеопазването в публично изявление по телевизията призова възрастните хора да не излизат навън. Предния ден бяха отменени картите за безплатно пътуване в градския транспорт на пенсионерите над 60 години. Преди това Дирекцията по религиозни въпроси наложи забрана за колективните молитви в джамиите на възрастните хора.

Според статистики в Турция около 7,5 млн. възрастни хора са разглеждани като уязвима група за новия коронавирус.

Предстои да бъдат огласени конкретни мерки за това как ще се прилага забраната за излизане навън и какви санкции ще бъдат налагани в случай на неспазване.

По данни от миналата нощ девет турски граждани са починали от новия коронавирус. На 670 души са заразените.

18:56 часа: Жена е първата жертва в Босна

Възрастна жена е първият смъртен случай в Босна в резултат на коронавируса, съобщи днес директорът на болница в северозападния град Бихач, цитиран от Ройтерс.

"Първата жертва е възрастна жена, която почина в болницата още преди тестът ѝ за коронавирус да покаже положителен резултат", заяви Хайрудин Хавич.

Босна обяви извънредно положение на територията на цялата страна заради епидемията. Досега страната е съобщила за 90 регистрирани случаи на заразени.
Република Сръбска, една от двете съставни части на Босна и Херцеговина, наложи полицейски част през нощта, считано от неделя, и забрани на хората над 65 години да напускат домовете си. Другата автономна част на Босна - Мюсюлманско-хърватската федерация, се очаква да наложи същата мярка.

В петък службата за гражданска защита на федерацията забрани на хората на възраст над 65 години и под 18 години да напускат домовете си до 31 март. И двете съставни части на Босна затвориха училища и университети, спряха обществения транспорт и оставиха да работят единствено магазини и аптеки.

17:51 часа: Си Цзинпин предлага на европейски лидери да се обединят в битката с вируса

Президентът на Китай Си Цзинпин обсъди днес ситуацията с разпространението на коронавируса в света в отделни телефонни разговори с канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Франция Еманюел Макрон и краля на Испания Фелипе Шести, като им предложи да обединят усилия в борбата с новото заболяване. Това съобщи китайското външно министерство, предаде ТАСС.

Снимка Архив

"КНР се ръководи от концепцията за единна съдба на човечеството, готови сме да споделяме информация и опит с другите страни - цитира ведомството на сайта си китайския лидер. - Трудната ситуация в здравеопазването е предизвикателство за цялото човечество. Сплотяването и сътрудничеството са нашите най-ефикасни оръжия."

Пекин се стреми да развива съвместна дейност за създаване на ваксини, да укрепва партньорските си връзки в името на общото благо, добави Си Цзинпин.

17:39 часа: Германия ще отдели 150 млрд. евро за финансов пакет от мерки

Германското правителство подготвя допълнителен бюджет от 150 млрд. евро като част от по-широк финансов пакет за борба с икономическото отражение на коронавируса. Това съобщи днес финансовият министър Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

"Това е голяма сума, но ни дава гъвкавостта, от която сега се нуждаем", каза Шолц.

Правителството освен това полага основите различни институции в страната също да вземат необходимите мерки за стабилизиране на германските компании, допълни министърът.

Германските провинции съобщават за сравнително малко нарушения на ограниченията, наложени като мярка срещу разпространението на Ковид-19, информира ДПА.
Бавария, Саар, Рейнланд-Вестфалия, Хамбург, Долна Саксония и Хесен затегнаха контрола върху движението на хора. От полунощ са затворени ресторанти, барове и кафенета, освен ако не предлагат храни и напитки за вкъщи.

Очаква се утре канцлерът Ангела Меркел и премиерите на федералните провинции да обсъдят дали в Германия трябва да бъдат наложени общонационални правила.
Днешният ден е важен за решението дали евентуално да бъде наложен полицейски час, след като препоръките хората да останат по домовете си са били пренебрегнати от някои германци, заяви Хелге Браун, ръководителят на канцлерската служба.
 

16:45 часа: Ръст на вносните случаи в Китай, страх от втора вълна

Китай съобщи днес за рекорден ръст на "вносни" случаи на заразени с коронавируса в резултат на завръщането на китайски граждани в родината им от САЩ и Европа. Това поражда опасения от втора вълна на заразата тъкмо когато страната започва да се преодолява първоначалния епидемичен взрив и икономиката започва да се съвзема.

Всички 41 новопотвърдени случая са хора, пристигнали от чужбина, съобщи днес Националната здравна комисия. Така общият брой на "вносните" случаи на инфекцията достигна 269. Главните пунктове, където пристигат заразените завръщащи се китайци, са Пекин и Шанхай. Много от тях са студенти, обучаващи се в чужбина, сочат официалните съобщения. Те се завръщат, след като много университетски кампуси в САЩ и Европа затвориха, за да се пресече бързото разрастване на епидемията от КОВИД-19 в тези страни. Завръщат се и много успокоени от добрите новини за затихване на епидемията чужди бизнесмени, чийто предприятия и фирми в Китай започват да подновяват дейността си.

Опасността от втора "вносна" вълна на коронавируса доведе до ново затягане на карантинните мерки в редица градове и райони на Китай. Липсата на нови случаи на местно предаване на инфекцията за трети пореден ден накара много местни власти да разхлабят ограниченията, дори и в епицентъра на заразата - провинция Хъбей и нейната столица Ухан. Там обаче бяха отбелязани 7 нови смъртни случая.

16:30 часа: Близо 5 хил. нови случая в Испания

4946 са новите случаи на коронавирус в Испания, Броят на регистрираните случаи в страната нарасна до 24 926 в събота от 19 980 в петък.

Починалите от коронавирусната епидемия се увличиха до 1326 от 1 022 в петък, сочат последните данни на Министерството на здравеопазването, предаде "Ройтерс".

13:20 часа: Сърбия спира обществения транспорт, затваря кафенета

Ана Бърнабич

Сърбия спира обществения пътнически транспорт от 20:00 часа местно време (21:00 часа българско време) в събота, а всички кафенета и
търговски центрове ще бъдат затворени от същия час в неделя вечерта. Това са допълнителни мерки, предприети от правителството, съобщи премиерът Ана Бърнабич. "Всички ресторанти, кафенета и търговски центрове ще бъдат затворени в неделя от 20:00 часа. Ще има само доставка на храна. Общественият транспорт спира в събота от 20:00 часа", каза Бърнабич.

10:37 часа: Първи смъртен случай в Израел

Служител на Magen David Adom, националната спасителна организация на Израел, дезинфекцира носилки като превантивна мярка срещу новия коронавирус  в Тел Авив.

Израел съобщи за първия си смъртен случай от коронавируса - 88-годишен мъж, който е страдал от предишни заболявания. До момента в страната са потвърдени 705 заразени, повечето с леки симптоми. Десетина пациенти са в тежко състояние, а 15 са оздравели.

Израел беше една от първите страни, които въведоха строги ограничения върху пътуванията, а в четвъртък премиерът Бенямин Нетаняху затегна националната карантина и заяви, че полицията ще следи за спазването ѝ. Допускат се събирания на не повече от 10 души.


8:40 часа: Двама починали в Обединените арабски емирства

Обединените арабски емирства съобщиха за първите си два смъртни случая от коронавируса - 78-годишен завърнал се от Европа арабин, който е починал от сърдечен удар, свързан със заразяването му, и 58-годишен азиатец, който страдал от редица хронични заболявания като сърдечни болести и бъбречна недостатъчност.

В страната са потвърдени 98 заразени.

Молитвите в джамиите и други места на вероизповедание бяха преустановени в понеделник за четири седмици. Всички основни културни и туристически обекти са затворени, но не е въведена национална карантина, а някои публични места като търговски центрове и ресторанти продължават да работят.


8:40 часа: Бразилия е най-пострадалата от коронавируса страна в Латинска Америка

Бразилия в момента е най-пострадалата от коронавируса страна в Латинска Америка. От коронавируса до момента са починали 11 души, с четирима повече от четвъртък, съобщи здравното министерство.

Заразените са достигнали 904 души спрямо 621 предишния ден.


8:19 часа: Баскетболисти дариха 500 000 долара за борба с COVID-19

Лука Дончич и Дуайт Пауъл. Снимки Уикипедия

Баскетболистите Лука Дончич и Дуайт Пауъл от "Далас Маверикс" дариха 500 хиляди долара на клубната фондация, които ще бъдат дарени за подпомагане отглеждането на децата на медицинските служители, ангажирани в борбата с коронавируса, съобщи собственикът на тима от НБА Марк Кюбан. Средствата са предназначени за здравните работници, които се борят денонощно с пандемията от COVID-19 в болница "Паркланд" и в медицинския център на Тексаския югозападен университет.

В НБА има десет потвърдени случая със заразени играчи с коронавирус, петима от които са известни - Руди Гобер и Донован Мичъл от "Юта Джаз", Кевин Дюрант от "Бруклин Нетс", Кристиан Ууд от "Детройт Пистънс" и "Бостън Селтикс" и Маркъс Смарт от "Бостън". Засегнати от вируса са още трима неназовани баскетболисти от "Бруклин", както и двама от "Лос Анджелис Лейкърс".


7:29 часа: 147 нови болни в Южна Корея

Южна Корея съобщи за нови 147 заразени от коронавируса спрямо 87 вчера, с което общият брой заразени в страната става 8800 души. Починалите от коронавируса са се увеличи с осем до 102 души.

От утре всички пристигащи от Европа южнокорейци и чужденци ще бъдат тествани за вируса, а дори при отрицателна проба желаещите да останат за по-дълго в Южна Корея ще трябва да спазват домашна карантина.


7:29 часа: Първи смъртни случаи в Сингапур

Сингапур съобщи за първите си два смъртни случая от коронавируса - 75-годишна сингапурка и 64-годишен индонезиец. Жената е била с високо кръвно налягане и хронично сърдечно заболяване и е била в интензивно отделение 26 дни, а мъжът е бил в болница в Индонезия за пневмония и е имал сърдечни заболявания. Той е починал след 9 дни в интензивно отделение в Сингапур.

В страната са потвърдени 385 заразени, от които към вчерашна дата 131 са оздравели. Всички пристигащи в Сингапур трябва да спазват 14-дневна карантина, събиранията на над 250 души са преустановени, а сингапурците са посъветвани да не пътуват в чужбина.


6:35 часа: И Италия затвори парковете

Парковете в Рим са празни.

Италия въведе нови ограничителни мерки в борбата с коронавируса, който е взел рекордните за света над 3400 жертви в страната. Снощи министърът на здравеопазването Роберто Сперанца нареди да се затворят обществените градини, паркове и други зелени пространства в цяла Италия от 21 до 24 март. Тази мярка вече беше въведена от отделни общини.

Сперанца забрани и развлекателните и спортни дейности на открито. Разрешават се индивидуални упражнения в близост до дома и при спазване на разстояние от най-малко един метър от други хора.

Губернаторите на северните области на Италия, които са най-засегнати от епидемията от коронавируса с около 3000 починали, искат закриване на още повече икономически дейности, а спазването на ограниченията да се следи от военни.


5:06 часа: Сътрудник на Майк Пенс е заразен

Майк Пенс.

Сътрудник на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс е дал положителна проба за новия коронавирус, съобщи говорителката на Пенс Кейти Милър. Тя съобщи, че канцеларията на Пенс е била уведомена снощи за положителния резултат на пробата и подчерта, че този сътрудник не е бил в близък контакт нито с Пенс, нито с президента Доналд Тръмп.

Майк Пенс беше поставен от Тръмп начело на работната група за борба с разпространението на коронавируса в САЩ. Редица членове на непрякото обкръжение на Доналд Тръмп са поставени под карантина след установено заразяване. Президентът на САЩ отначало отказваше да бъде тестван, но на 14 март най-сетне заяви, че не е заразен.

По данни на американския университет "Джонс Хопкинс" в САЩ са установени над 18 500 заразени от коронавируса, а починалите са най-малко 227 души.


4:15 часа: Американски медицински сериали даряват маски и ръкавици на лекари

Актьорите от "Анатомията на Грей". Снимка Ей Би Си

Американски лекарски телевизионни сериали като "Анатомията на Грей" даряват медицинските маски, ръкавици и престилки, които ползват в снимките си на здравни работници, които спешно се нуждаят от тях в борбата за овладяването на епидемията от новия коронавирус.

„Анатомията на Грей", който тръгна по Ей Би Си преди 15 години, "има налични запаси от маски и ръкавици, които сме започнали да раздаваме", съобщи изпълнителната продуцентка на сериала Криста Върноф. Сериалът "Станция 19", който протича в пожарна, е доставил около 300 защитни маски на пожарникари от канадския щат Онтарио, след като научили, че те изпитват недостиг от тях и са принудени да ги ползват многократно. Друг лекарски сериал на Ей Би Си, "Добрият доктор", който се снима във Ванкувър, е дарил на града стотици маски, престилки и непроницаеми облекла. Болницата "Грейди мемориъл" в Атланта пък е получила защитни принадлежности от лекарския сериал "Специализантът" на Фокс в момент, когато нейните запаси са били тревожно намалели.


3:28 часа: За едно денонощие нови 24 000 болни и над 1000 починали

Линейка докарва заразен с COVID-19 в болница в Рим.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи в сайта си, че за последното денонощие е регистрирала нови 24 247 случая на заразяване с новия коронавирус в света, както и нови 1061 смъртни случая. С новите данни общият брой заразени в света достига 234 073 души, от които 104 591 в Европа. Броят на смъртните случаи вече е 9840 души, от които в Европа са над половината - 4899, в това число 816 през последните 24 часа.


Към 10,00 часа на 21 март заразените от коронавирус в световен мащаб са 277 031 души, починалите – 11 421, излекуваните – 91 981. Данните можете да следите ТУК.

---

В хрониката са използвани материали на БТА, Ройтерс, ДПА, Франс прес, ТАСС и др.