През следващата седмица "Барселона" може да обяви мерки за справяне с кризата, спуснала се над футбола заради карантината срещу пандемията с Covid-19. Сред тях са временни съкращения на служители, пускане в неплатен отпуск на други и най-трудното решение - намаляване на заплатите на играчи.

Преди броени дни тези мерки са обсъждани на заседание на управата на клуба, проведено като видеоконферентен разговор, пише каталунската преса.

"Барселона", подобно на много клубове по света, изпитва затруднения да изпълни бюджета си. През септември миналата година клубът се похвали, че очаква приходи в размер на 1 милиард евро в края на финансовата година. Би станал първият в историята, преминал границата от 1 млрд. Това може и да не се изпълни, не и ако футболът не бъде подновен поне през месец май и сезонът някак да завърши.  

В приходната част факторите са няколко - продажба на билети и фенски стоки, посещения в музея, средства от тв права и спонсорски договори, както и изходящи трансфери на футболисти. Всички те са под заплаха.

Отлагането на реванша от осминафиналите в Шампионската лига срещу "Наполи" коства на клуба 6 милиона евро. През миналия сезон в Барса са генерирали 60 милиона евро от музея си на "Камп ноу", който сега е затворен. А от търговия с артикули - 79 милиона.

При вече настъпващата тежка икономическа криза някои спонсори може да се позоват на договорите, в които има клаузи за спиране на плащанията или дори неустойки при "извънредни обстоятелтва". Сегашните са такива. Самите компании ще имат трудности.

И на последно място - но само по ред, не и по значение, клубът "Барселона" е заложил около 100 милиона евро постъпления от продажбата на футболисти. Било то юноши или такива от първия състав. Лятото обаче е повече от несигурно и е напълно ясно, че няма да протече нормално с паузата, трансферния прозорец и т.н. Вече се очертава срив на пазара и падане на цената на футболистите.

Ако си разчитал да продадеш някого за 20 милиона, не е ясно колко ще можеш да му вземеш през август - може и 30 до 50 процента по-малко.

Всичко това принуждава клубовете вече да действат и Барса е на върха на тази пирамида - като един от най-популярните и финансово могъщи клубове на планетата.

Антоан Гризман

Нищо чудно да се стигне до индивидуални преговори, дори с асове като Лео Меси, Луис Суарес, Антоан Гризман и т.н. за намаляване на заплатите. Звездите може да бъдат убеждавани да се откажат от бонуси в някои клаузи, например за брой мачове, голове и т.н., пише "Мундо депортиво".

Някои ще бъдат уговаряни да прежалят от до 30 процента от месечния си доход. Това никога не е лесна работа, като се има предвид характера на мениджърите, които ги представляват.

Испанското законодателтво позволява на фирмите временно да освобождават служители при "извънредни обстоятелства".  След това могат да ги наемат отново. Тази законова възможност е известна като ERTE. Медиите твърдят, че в следващите дни доста клубове, начело с "Барселона" и "Реал" (Мадрид), ще се възползват от мярката за персонал, който не е пряко свързан с футбола.

Това няма да помогне, ще трябва да се реже по-надълбоко, тъй като в Барса над 70 процента от разходите за заплати са за играчите от първия отбор. Клубът с всичките си спортове под шапката плаща 642 милиона евро годишно за заплати, а от тях 507 млн. са за футболистите от А състава. 

Не по-различно стоят нещата в почти всички отбори на Иберийския полуостров. Това е причината някои да обмислят ERTE дори за играчи, твърди "Мундо депортиво". Тук обаче може да се натъкнат на проблеми с Испанската футболна федерация и профсъюза на играчите. Най-малкото, тези състезатели няма да са длъжни да тренират и след два-три месеца ще бъдат трудно продаваеми.

В понеделник испанските клубове имат видеосреща с шефовете на Ла Лига, Асоциацията на европейските клубове, УЕФА и синдиката ФИФпро. Има сериозни казуси за решаване, но за моменти може само да се прогнозира какво ще се случи, защото никой не е наясно кога коронавирусът ще бъде овладян. 

Отлагането на Евро 2020 е добра новина за клубовете. Но само при едно условие - ако местните шампионати, Шампионската лига и Лига Европа завършат. Така договорите със спонсори и за тв права може би ще се изпълнят. В касите ще влязат пари от билети и т.н.

Надеждите са футболът да се завърне през май. Ако това не стане, клубовете ще бъдат принудени да понесеат големи удари.