Президентът Румен Радев наложи днес вето върху част от Закона за извънредното положение, критикувайки неговите клаузи за борба с фалшивите новини, спекулата и като недостатъчни мерките за социална защита и консенсуса за използването на армията.

"Никоя битка не е спечелена със страх, тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава", каза в изявление Радев, обявявайки решението си. "Нека не забравяме, че ние имаме бъдеще и след извънредното положение и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи какъв ще бъде утрешният ден на България."

 

"Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта", заяви държавният глава.

"Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги", добави той.

Радев каза, че така приетият закон ще принуди граждани, експерти и журналисти да си налагат автоцензура. 

"Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация, затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура, и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции", каза Радев. "Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно – според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение."

Според президента задаващата се икономическа криза ще изправи стотици хиляди българи пред битка за оцеляване и изпълнителната власт трябва да помисли повече за тях.

"Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Липсата на убедителни мерки ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще наделее над страха и последиците рискуват да бъдат разрушителни", каза Радев. "Затова правителството трябва да преразгледа своята политика спрямо най-засегнатите."

Радев каза още, че срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, "но те да не блокират стопанските дейности".

"Така предложеният модел за борба със спекулата прави невъзможен вноса на животоспасяващи лекарства и продукти", каза държавният глава.

Той добави, че управляващите не са потърсили консенсус, що се отнася до използването на въоръжените сили, така че да бъде избегната евентуална злоупотреба със сила и че в тази част от закона е бил пренебрегнат той като върховен главнокомандващ.

"Споделям напълно убеждението, че в моменти на тежки изпитания въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една-единствена институция – изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време", каза президентът.

Това е 20-ото вето, което Радев налага от началото на мандата си, и първото за тази година.