Всяка болница у нас, независимо от вида на собствеността й, трябва да бъде готова да приеме болни с коронавирус. Лечебните заведения трябва да покажат пред властите оборудвани отделения за целта, като в тях задължително трябва да има и реанимационни легла. Това се налага заради изчерпване на ресурса на ВМА и "Пирогов". Установените към момента случаи са общо 201 - 11 нови за деня.

Това обяви началникът на щаба за борба с вируса ген. Венцислав Мутафчийски.

Масово тестване

Междувременно стана ясно, че България е поискала един милион теста за COVID-19 от общата поръчка на ЕС.

"Днес лично поръчах 1 милион теста, за да тестваме максимум населението, а не както е в момента - само на болни и с проява на симптоми", заяви Борисов днес.

По думите му ако тези тестове бъдат доставени ще има масово изследване на хората у нас.

"Ако изключим Китай, няма друга държава, която толкова бързо да си попълни нуждите от облекла. Това, което се случва по света, е най-голямото потвърждение на правилността на нашите мерки", каза още Борисов за готовността на България.

Мутафчийски поясни, че тези тестове ще са като сегашните - по PCR технология, а не бързите тестове, с които боравят частните лаборатории.

Случаите настъпват

От установените днес случаи седем са в София, един е в Дупница, където досега нямаше потвърдени положителни проби за COVID-10 и два (на семейство) са в Пазарджик. В критично състояние остават двама пациенти, настанени в "Пирогов".

По думите на Мутафчийски "случаите настъпват", което налага и мобилизиране на допълнителен болничен ресурс. Всички легла във ВМА и "Пирогов" са запълнени. Отделно имало и "кохорта от пациенти, които са подозрителни".

Гръцки вариант? - Може

Бе помолен да коментира и възможността гръцките мерки да бъдат въведени и у нас. Днес южната ни съседка издаде забрана за придвижване на гражданите със срок до 6 април. Хората ще могат да напускат домовете си само, за да отидат до магазина, на работа, за да посетят лекар или нуждаещ се от грижа или да разходят домашния любимец.

"Гръцкият вариант е съвсем допустим за България - особено ако има скок на случаите", посочи началникът на щаба.

От тази понеделник до 6 април е в сила пълна забрана за придвижване в Гърция. Гражданите, които искат да излязат навън, трябва да представят попълнена и подписана декларация, че имат уважителни причини за това. Хората могат да напускат домовете си само за закупуване на храни, лекарства, посещение при лекар или лица, нуждаещи се от грижа, индивидуално спортуване, разхождане на домашни животни и за да отидат на работа.

Ограничения има и за броя пътници в лични или служебни автомобили – разрешава се да пътуват до двама души, включително шофьорът. Глобата за нарушителите е в размер на 150 евро.

Генералът обяви и още две дарения. Направени са от държавните структури Българска банка за развитие (200 000 лева) и Български енергиен холдинг (200 000 лева за "Александровска болница").

За днес бе предвидено и от щаба да осъществят среща с представители на Българската православна църква, която все още отказва да затвори храмовете за богомолци. От думите на Мутафчийски стана ясно, че въпросната среща не се е осъществила и не е ясно за кога ще бъде насрочена.