Чужденци да имат право да продължават да получават български паспорт срещу инвестиции у нас, но по нови правила. Това предлагат депутати от различни цветове с пакет от промени в закона за гражданството. Проектът обаче е алтернативен на внесения от Министерството на правосъдието миналата година през октомври. Изпълнителната власт предлага изобщо да отпаднат инвестициите като повод за натурализация на чужди граждани. Рестрикцията важи и за членовете на семействата им. Тогава от правителството обясняваха първо, че и без това наплливът за български паспорт на основание инвестиция е незначителен, второ - че повечето желаещи на практика инвестирали предимно в държавни ценни книжа, на база на които се получава рзрешение за постоянно пребивавания, но когато искат и паспорт се оказва, че с тези книжа вече е направена сделка. 

 
До исканията за промени в закона - и преди, когато правосъдното министерство написа проекта си, и сега, когато депутатите представят свой, се стигна след вече отдавнашните разкрития за нарушения в процедурите. Мина се през отнемане на български паспорти на чужденци, като темата за българските паспорти тръгна от разследване на корупция в агенцията за българите в чужбина. Само че по друг повод - далавери с издаването на документ за български произход, което е основание за по-лесно даване на гражданство.
 
Сега депутатите мотивират предложенията за ремонт на законодателството с правителствената програма за управление на кабинета "Борисов 3" в частта и "Социална и демографска политика" (въпреки че първите двама народни представители, подписали проекта, са от опозиционната ДПС - б.р.) Йордан Цонев бе председател на временната комисия в Народното събрание, която изследваше проблемите в законодателството покрай раззследванията, заради които е обвиняем и бившият шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев, както и други длъжностни лица. 

Какво е новото?

Чужденци да имат право да поискат постоянно пребиваване, а оттам и български паспорт при инвестиции, но само ако те са в неща, които са на регулиран от държавни институции пазари - така най-общо могат да се обобщят новите идеи. Забранява се основанието да е инвестиция в ценни книжа или по договор за доверително управление с кредитна институция. Основание за искане за български паспорт да е инвестиция от поне 1 млн. лв. в капитала на българско дружество за приоритетен инвестиционен проект, сертифициран от Анегцията за васърбаване на инвестициите. 

Инвестицията трябва да носи и разкриване на най-малко 20 работни места за български граждани. В момента чрез друг закон - този за чужденците в Република България, се дава подобна възможност, но за инвестиции за не по-малко от 500 хил. лв. и разкриване на най-малко 10 работни места. Сега се предвижда и възможност за издаване на разрешение за постоянно пребиваване чрез увеличаване на инвестицията до най-малко 2 млн. лева за конкретни инвестиции.

Проектът предвижда и възможност за придобиване на статут на постоянно пребиваващ в страната при извършване на инвестиции по приоритетни инвестиционни проекти.

Хората, получили гражданство по натурализация, ще са длъжни за период от две години да декларират всяка промяна в обстоятелствата по инвестициите, в противен случай паспорните им могат да бъдат отнени, гласят още предложенията. В момента механизъм за контрол на инвестициите в тези случаи няма. 

По отношение на даването на БГ паспорт на основание на произход също се предвиждат промени: за целта кандидатите ще трябва да представят "официални документи, които установяват наличието на поне един възходящ българин на лицето, имената на възходящия българин и родствената му връзка с лицето".