Министрите на финансите и икономиката от страните членки на ЕС решиха да премахнат таваните на бюджетните дефицити.

Така „Политико“ коментира днешното решение на министрите да подкрепят предложението на Еврокомисията от 20 март да се задейства общата клауза за дерогация от Пакта за стабилност и растеж (ПСР).

Активирането е част от стратегията на ЕК за отговор на пандемията от коронавирус. Министрите взеха решението след телеконференция помежду им.

Пактът, който е основа на валутния съюз на ЕС, предвижда бюджетният дефицит на една страна да е по-нисък от 3 на сто от нейния годишен БВП, припомня „Политико“. А държавният дълг трябва да бъде под 60 процента от БВП.

„Тежката икономическа криза, която се очаква тази година, изисква решителен и съгласуван политически отговор. Трябва да действаме решително, за да може ударът да продължи възможно най-кратко, да бъде ограничен и да не създава трайни щети за икономиките и за устойчивостта на бюджетите в средносрочен план“, се казва в приетото съвместно изявление на министрите.

Министрите са съгласни с оценката на ЕК, че условията за използване на общата клауза за изключение от фискалната рамка - сериозен икономически спад в еврозоната или изцяло в ЕС - са изпълнени. Използването на клаузата ще даде необходимата гъвкавост за предприемане на всички необходими мерки в подкрепа на националните здравни системи за гражданска защита и за предпазване на икономиките, включително с по-нататъшни помощи и съгласувани и временни целенасочени действия.

Страните членки на ЕС остават изцяло обвързани със спазването на Пакта за стабилност и растеж. Общата клауза за изключение ще позволи на ЕК и на Съвета на ЕС да предприемат необходимите мерки за съгласуваност на политиката по Пакта, като същевременно се отклоняват от обичайните бюджетни изисквания, за да бъдат преодолени икономическите последици от пандемията.

Предстои сега предложението на Комисията да бъде гласувано и от Европарламента. Очаква се това да се случи на извънредната му сесия на 26 март в Брюксел.