Article_top

Страхът на хората от невидимия враг – вирусите – е стар като света. За чума се говори още в „Илиадата“. Ролята на изкуството е да преработи страха чрез художествената интерпретация, да го смали и да даде надежда.

Събрахме десет филма, посветени на битката срещу различни по произход зарази. Филмите не са пророчества, а художествени интерпретации на скритите опасения на цялото човечество, които понякога се сбъдват. Сценариите са различни, героите са обикновени хора като всички нас. Поуката от всички тях е, че щастливият край е възможен, стига да вярваме в себе си.

1. „То идва през нощта“ на Трей Едуард Шулц (2017)

Трилърът се развива в свят, в който бедствие (вероятно вирусна епидемия) е унищожило цивилизацията. Едно семейство опитва да се скрие в гората, но млада двойка пожелава да отседне при тях. Филмът поставя въпроса докъде може да се вярва на непознати, когато става дума за колективна отговорност. Тъкмо недоверието внася заразата в къщата и вещае унищожението на всички вътре. В главната роля е Джоел Еджъртън, участва и Кристофър Абът.

2. „Ад“ на Рон Хауърд (2016)

Когато през 2013 г. Дан Браун публикува „Ад“, поредния роман с приключения на Робърт Лангдън, той създаде истински фурор на книжния пазар (както с всяка своя книга от години насам). Три години по-късно Рон Хауърд направи екранизация с участието на Том Ханкс и Фелисити Джоунс. Според сюжета маниакът милионер Зорбист създава вирус, който се разпространява лесно по въздуха. Целта му е да прочисти половината от населението на планетата, тъй като вярва, че в момента тя е на прага на разрухата заради пренаселване. Докато екип от последователи на Зорбист и представители на СЗО са по петите му, Лангдън разрешава редица загадки и открива къде ще бъде пуснат вирусът.

3. „Z-та световна война“ на Марк Форстър (2013)

Джери Лейн (Брад Пит), бивш служител на ООН, и семейството му попадат в обичайното задръстване в големия град, когато разбират, че това не е обикновен трафик. Подозренията му се оказват верни, когато в града настъпва истински хаос. Смъртоносен вирус, който се разпространява чрез ухапване, превръща здрави хора в зомбита с животински инстинкти. Докато пандемията заплашва да обхване цялото човечество, Лейн повежда разследване, за да открие откъде започва инфекцията.

4. „Заразяване“ на Стивън Содърбърг (2011)

Бет (Гуинет Полтроу) се завръща в Минеаполис след командировка в Хонконг. Умората, която изпитва след полета, се оказва яростен вирус. Два дни по-късно тя умира в реанимацията, а лекарите не могат да дадат обяснение на съпруга ѝ (Мат Деймън) каква е причината за смъртта ѝ. Скоро се появяват още случаи, а мистериозният вирус мутир