Тъй като очевидно главният прокурор Иван Гешев е човек с изявено отношение към народното здраве, прокуратурата предприе поредица от действия. Изисква информация, предписва на МЗ, на МВР, а дори и на кметовете крути мерки - например, да направят КПП на ромските гета.

Освен тези предимно административни правомощия, държавното обвинение всекидневно публикува бюлетин как се справя и с чисто наказатлното преследване, на което - както е известно, е едноличен господар.

От въпросния бюлетин обаче става ясно къде се крият бегълците от карантината. 

Така например днес става ясно, че Апелативна прокуратура - Велико Търново е взела на специален надзор всичките 25 досъдебни производства, свързани с извънредното положение. 24 от делата са срещу лица поставени под карантина, неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиванe, съобщават оттам. 25-ото е за нерегламентирана продажба на "610 литра безцветна течност с надпис "Антибактериален дезинфектант за ръце без отмиване".

Пак от днес има два случая от Крумовградско, като единият извършител взел, че забегнал в Германия.

По отношение на отклонилите се нарушители - потенциални престъпници, се съобщава:

"Прокуратурата обръща внимание на гражданите, че неспазване на карантинния период от 14 дни, предписан от РЗИ, може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева."

Само от вчерашния ден под заглавие "Граждани масово нарушават наложената им задължителна карантина" пресцентърът посочва, че са образувани над 120 дела по въпросния член от НК, изменен едва преди седмица.

"Анализът... показва, че най-често нарушенията се извършват от български граждани, на които след завръщането им от чужбина в страната, за срок от 14 дни е забранено да напускат домовете си", пишат от обвинението.

Такъв бил случаят на гражданка на бургаския квартал „Зорница“, която след завръщането си от Италия в България нарушила задължителната карантина, като заедно с двете си деца е посетила сестра си, защото "не се били виждали от години".

"При друг случай, регистриран преди въвеждането на ограниченията за допускане само на неотложни пътувания между областните центрове, е установено, че жител на гр. Исперих, който се е завърнал от Холандия, не пребивава на посочения адрес, на който е поставен под карантина за срок от 14 дни. След осъществена телефонна връзка, лицето е обяснило, че се намира в свой имот до гр. Тетевен и възнамерява отново да пътува за Холандия."

Правоохранителните органи реагирали простичко: обявили го за общонационално издирване.

От прокуратурата признават, че част от образуваните досъдебни производства са срещу шофьори на тежкотоварни камиони, които след завръщането си в страната не изпълняват наложената карантина, а отново поемат зад граница. Иначе казано - работят.

Интересно е и следното съобщение, което сочи, че няма прошка за никого:

"Прокуратурата е образувала досъдебни производства и по чл. 326 от НК за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога по време на извънредното положение във връзка с разпространението на COVID-19."

В същия ден - вчера, се съобщава и за пет досъдебни производства, образувани от прокурорите в Благоевградско заради карантината. Един вместо в Гоце Делчев се намирал в... Румъния.

За отбелязване са следните случаи, с чието разследване ще се занимава второто най-високо ниво в прокуратурата - апелацията:

 - 19-годишен младеж, след пристигане от Великобритания, излязъл на разходка с баща си в гр. Благоевград. С действията си той нарушил въведените на територията на страната противоепидемични мерки и предписание за поставяне под карантина, издадено от РЗИ.

- Прокуратурата в гр. Гоце Делчев води разследване по образувано досъдебно производство срещу Д.П., която била длъжна да спазва карантинния период след завръщането си от Великобритания... Въпреки това, около 14 ч. на 21.03.2020 г., тя отишла до магазин за хранителни стоки. Жената била установена от полицейски служители пред дома си...

- В резултат на проверка, полицейски служители... установили, че лицето под 14 –дневна карантина - Р.П., не се намира на посочения от него адрес на пребиваване след пристигането му от Франция. При проведен с него разговор по телефон и след разпореждане на органа на реда, той се върнал, като управлявал лек автомобил. Заявил, че отишъл да прибере съпругата и детето си.

- 25-годишен мъж напуснал дома си и отишъл на риболов, като бил проверен от полицейски служители и върнат в жилището си в хасковско село.

- 41-годишен мъж от Ивайловград бил засечен да се разхожда в града, като е бил върнат в дома си от полицейски служители.

Тези досъдебни производства са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура - София в изпълнение на заповедта на главния прокурор Иван Гешев.

Само да вчера Апелативната прокуратура във Варна беше взела на същия такъв специален надзор 40 досъдебни производства за престъпления, свързани с нарушаване на извънредните мерки, които целят ограничаване на разпространението на COVID-19.

Пет досъдебни се наблюдаваха от ОП-Хасково (до вчера), а в Пловдив държавното обвинение се занима също с тираджия, завърнал се от чужбина.

Има и такова едно евентуално бъдещо дело:

"Прокуратурата в гр. Дупница проверява сигнал за струпване на хора, станало на 16.03.2020 г. около и в хотел "Виа Лакус" в гр. Сапарева баня. По този начин била нарушена Заповед на министъра на здравеопазването от 17.03.2020 г."