Много от китайските компании успяха бързо да нормализират производствения си процес в условията на разпространение на новия коронавирус благодарение на ефективното внедряване на нови технологии. Това заяви днес говорителят на Министерството на промишлеността и информационните технологии Се Шаофън, цитиран от ТАСС.

В борбата с епидемията, а също и в процеса на възобновяване на дейността на предприятията успяхме да постигнем впечатляващи успехи. Една от главните причини е прилагането на научни методи и успешното внедряване на нови технологии, посочи Се на пресконференция.

Бързото връщане към работния режим стана благодарение на използването на онлайн технологии, на най-новите разработки в областта на 5 Джи (5G) и изкуствения интелект, на големи масиви от данни и регистри.

Се Шаофън уточни, че благодарение на съвременни методи китайските специалисти са успели по-подробно да анализират коронавируса и да моделират сценарий на произхода му, да гарантират ефективен процес на диагностика и лечение на заразените, да постигнат напредък в създаването на ваксина.

Първите случаи на COVID-19 бяха регистрирани в края на 2019 година в Централен Китай, а след това той се разпространи в повечето страни по света и Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия. Според най-нови данни в света с новия коронавирус са заразени над 410 000 души, а смъртните случаи са над 18 000.

БТА