Бивш украински министър на външните работи беше арестуван вчера по подозрение, че през миналия месец е застрелял на вилата си влиятелен предприемач, обяви Министерството на вътрешните работи, цитирано от Франс прес.

57-годишният Леонид Кожара беше начело на украинската дипломация от декември 2012 г. до февруари 2014 г. по времето на проруския президент Виктор Янукович, свален от власт от проевропейско въстание, припомня БТА.

Бившият първи дипломат е заподозрян в предумишленото убийство на своя 56-годишен приятел Сергий Старицки - мениджър на рекламна къща и бивш директор на проруския телевизионен канал "Интер", намерен мъртъв на 21 февруари в дома на Кожара близо до Киев.

Жертвата е била убита с куршум в главата, изстрелян от пистолет, принадлежал на бившия министър, според полицията.

Кожара и съпругата му, които в момента на престъплението са били у дома си, твърдяха, че Старицки се е самоубил, след като се затворил в отделна стая.

Разследването обаче заключи, че мъжът не би могъл да се самоубие, подчерта зам. вътрешният министър Антон Герашченко във фейсбук.

В съобщение националната полиция уточни, че "спор, последван от сбиване", е избухнал между Кожара и госта му в деня на смъртта му, "докато били консумирани алкохолни напитки".
По време на този сблъсък бившият дипломат взел пистолета си и открил огън по предприемача.

Полицията разпространи също снимки от ареста на Кожара, на които той е с предпазна маска заради коронавируса. Бившият министър може да получи до 15 години затвор, ако бъде признат за виновен.