Ниската цена на петрола и неговите деривати може да свалят допълнително цената на природния газ за крайните потребители. Това стана ясно днес на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, която скоро да обяви окончателните цени за месец април. 

Припомняме, че държавното дружество "Булгаргаз" успя най-после да предоговори цената, на която България получава руски природен газ от "Газпром", като последните се задължиха да върнат около 150 млн. лв. за времето от миналия август до месец март на тази година. Това стана възможно, след като Европейската комисия заведе антимонополно дело срещу газовия гигант, заради това, че продава горивото на пределно високи цени на някои държави в Европа. Важно уточнение е, че обявеното от Бойко Борисов намаление от 40% се отнася за цените спрямо месец март. През другите месеци назад тя е била различна и съответно намалението в различен размер. 

Сега обаче стана ясно, че може да има допълнително намаление. Причината се крие във формулата за изчисление на цената. Досега в микса най-голяма стойност имаше осреднената цена на петрола и неговите деривати, за сметка на борсовата цена на газа. С новата формула това се променя, но в нея остават и цените на петрола. 

През последния месец тези цени вървят рязко надолу като в момента един барел се търгува средно за около 25 долара или намаление с почти 50 долара в сравнение с началото на януари. 

Предполагаема цена на мегаватчас засега се смяташе, че може да бъде около 26 лв. Окончателното решение обаче ще вземе КЕВР след като получи актуалните данни към 31 март.