Article_top

Преди дни китайският премиер Ли Къцян направи публично обръщение към партийния апарат, изрично настоявайки да не бъде замитан под килима нито един случай на заразен с коронавирус само и само да се подава сводка с 0 нови случаи.

Думите му разтревожиха и без това вече скептичните към информацията, идваща от Китай, учени и лекари.

Още повече че президентът Си Дзинпин малко преди него обяви пълна победа над епидемията и нареди връщането на пълни обороти към икономическия растеж. Това постави партийните кадри в страната под огромен натиск. Дни наред здравната комисия на Китай получаваше само нулеви сводки за нови случаи.

Притиснати между заповедта на президента и желанието на премиера, повечето партийни лидери в страната намериха хитър изход от ситуацията: Сега за нови случаи се обявяват само хора, които (наистина или не) са се върнали от чужбина и са „внесли“ заразата със себе си. Те са поставяни веднага под 14-дневна карантина.

В същото време вече няколко западни медии цитираха сравнително критичното китайски списание Caixin, според което в провинция Хубей продължават да се появяват всекидневно множество случаи на зараза, повечето без симптоми. Случаите без симптоми обаче не се включват в официалната статистика на Китай. Какво означава тогава така внимателно поднесената новина на списанието?

Австралия първа изказа съмненията си гласно. Вирусологът Найджъл Магмилън съобщи пред агенция Блумбърг, че не вижда никакъв смисъл в изключването от държавната статистика на хора без симптоми, но позитивни за вируса. Вече е доказано, че хората без симптоми също заразяват и вероятно те са и основният преносител на заразата, предупреди той.

Във всички страни в статистиката влизат и заразените хора без симптоми, в Китай те са изключени от нея и това обяснява внезапното оздравяване на всички.

Не по-малко от една трета от хората, показали положителен резултат при тестване в Китай, не са развили симптоми или симптомите са се развили по-късно, съобщи в неделя ситуираният в Хонконг South China Morning Post, цитирайки класифицирани данни на китайското правителство.

Пекин се опита да успокои населението след тези информации, като във вторник обяви, че „всички заразени, но без симптоми, са проследени, установени и в карантина за 14 дни“.

В същото време Скот Готлиб, бившият шеф на американската агенция по храните и лекарствата, написа в туитър, че вече е ясно, че хората с леки симптоми или без симптоми са вероятно и най-големите разносители на заразата в света и контролът на разпространението е много труден, когато няма протичане.

Това се потвърждава и от данните на Южна Корея, която е страната с най-масови тестове в света в момента. Тествани са близо 350 хил. души, като около 20% от тези с положителна проба са били без симптоми. Исландия пък, която тества най-голям процент спрямо броя на населението си (13 хил. души при население от 364 хиляди), съобщи, че 50% от тези с коронавирус са били асимптоматични.

„От началото на март, когато Пекин обяви епидемията за победена и извади от сводките хората без симптоми, Китай влезе в нова, изключително агресивна роля. Правителството в Пекин се опитва да наложи в цял свят схващането, че китайската система е много по-добра и ефективна от държавните системи в Европа и САЩ, които според техните твърдения „се провалят“, написа Юн Сун от вашингтонския аналитичен център „Стимсън“.

Това е факт – Пекин от началото на март провежда така наречената дипломация на маските, като се опитва от „причинител на епидемията“ да се превърне в спасител за общественото мнение в света. С голям шум праща 13 лекари в Италия или обещава помощ от маски и защитни облекла на Източна Европа. „На когото ръкуванията в ЕС вече не помагат, Китай подава щедра ръка“, написа държавната агенция Синхуа.

Същевременно Китай не обелва и дума за получените 50 тона маски, защитно облекло и медицинска техника в края на януари от ЕС и САЩ. В същото време се появяват тревожни данни за агресивни опити на Китай да изкупи поставени на колене в момента италиански фирми.

Пропагандата е успешна в доста страни. Например сръбският премиер Александар Вучич заяви: „Европейската солидарност е несъществуващ мит. Само Китай може да ни помогне.“

Помогна ли наистина Китай на Европа? Да, сега страната праща маски и костюми, а изключително строгите мерки, които взе след избухването на епидемията, дадоха отсрочка на света. Но дали щеше да се стигне дотук, ако китайските власти не бяха наложили цензура на своите учени и лекари, които предупредиха за пандемията съвсем навреме?

Вече е известно, че още на 5 януари изследователски център в Шанхай успява да идентифицира и да разчете генома на вируса. Учените незабавно информират китайската здравна комисия, но получават строга забрана да разпространяват информацията, а откритието им се засекретява и не става достояние нито на учените в света, нито на хората в Китай. Поне не през следващите две седмици, които се оказват достатъчно време, за да избухне заразата с пълна сила. Когато случаите на смърт от странно белодробно възпаление в провинция Хубей надхвърлят всяка статистика до този момент, Пекин се вижда принуден да действа. Отново минава цяла седмица, преди да информира СЗО. При това, защото вече от два дни американската преса пише за странния вирус, върлуващ в Китай. Отчаяни китайски лекари са успели да информират чуждестранните медии, виждайки, че седмици наред тяхното правителство не предприема нищо.

Но лъжите на Пекин не започват едва през февруари. Още в началото на декември 34-годишният д-р Ли Уънлян от Ухан е притеснен от странно протичащите вирусни инфекции в отделението му. В края на декември той публикува следния пост в групата на абсолвентите от Медицинския университет в Ухан със 150 членове: "Седем случая на ТОРС на пазара за морски продукти и плодове. Всички пациенти са изолирани в интензивното отделение." Член на групата прави скрийншот на публикацията и я споделя и на други места в интернет заедно с името и длъжността на д-р Ли. Това дава основание на полицията да обвини лекаря в "нарушение на обществения мир". Той е попитан дали в бъдеще ще се откаже от този вид действия и е заплашен с наказателно преследване.

В началото на януари 2020 г. Ли и още седем медици са наречени "лъжци" от държавната преса. Обвинени са, че са разпространили лъжливи сведения за случаи на пневмония, целейки всяване на паника сред населението. Седмица по-късно Ли е настанен в болница - самият той се е заразил с тогава все още мистериозния вирус. Заболяването е установено и при родителите му, както и при някои негови колеги. В своето последно интервю за китайското списание Caixin на 30 януари Ли заявява: "Не съм разпространявал неистини - исках да привлека вниманието на колегите си лекари, но не и да предизвиквам паника." Към публикацията е прикачено и лабораторно изследване, съгласно което в случаите от пазара в Ухан става дума за вирус, подобен на ТОРС. "В едно здраво общество не бива да има само един-единствен глас", казва Ли пред списанието.

Малко след това той издъхва.

Не само лекари са подложени на репресии. Изчезват безследно и журналисти, които се опитват да установят размера на катастрофата и да предупредят всички.

В швейцарския вестник „Льо Темпс“ днес генералният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар излезе с остра позиция срещу Пекин.

„В изследване на университета в Саутхемптън, публикувано на 13 март, се доказва, че ако Китай не беше цензурирал учените и журналистите си, щеше да намали с 86% случаите на коронавирус.

Първият документиран случай на зараза с COVID-19 е още в края на ноември. Един месец по-късно – на 18 декември, провинция Хубей докладва за 60 случая на непозната болест, причинена от вирус, наподобяващ SARS. Пекин не взема никакви мерки. Болестта се разпространява все по-бързо. Медиите не са информирани. В края на декември – на 25-и, доктор Ли Уънлян се опитва да предупреди медиите. Те са заплашени от затвор и репресии, ако публикуват такава информация. На 30 декември той предупреждава колеги в интернет. На 31 декември Пекин затваря най-голямата дискусионна платформа в страната – WeChat, за да не може да се разпространи новината. На 5 януари учените идентифицират новия вирус. Пекин е принуден да съобщи за него, но го прави едва на 11 януари. Вече има милиони заразени.

Китай затваря провинцията за два месеца и обявява в началото на март болестта за победена. На 3 март изчезва журналистът Ли Жъуан. Той е напуснал държавната телевизия през януари и е влязъл в затворената провинция, за да предава какво се случва наистина. Прави го от своя блог. Две седмици преди изчезването му той прави репортаж от крематориум в Ухан. Капацитетът е напълно изчерпан, виждайки планините от трупове, младият журналист се усъмнява, че държавната статистика на починалите и реалността се припокриват. По-късно прави репортаж от подземен гараж, в който насила са държани сезонни работници. Те живеят в подземието без никакви условия с пълна забрана да излизат. На 3 март Ли се включва за последно от автомобила си и показва преследваща го кола на държавна сигурност. Влиза в жилището си, включва се отново онлайн, докато на вратата се тропа, за да каже:

„Ако вие самите подкрепяте този режим сега, без да се замисляте, ще дойде денят, в който и вие ще паднете негова жертва. Това беше от мен. Сега отивам да отворя вратата.“ Оттогава той се води изчезнал.

Безследно изчезна и журналистът и влогър Фънг Бин. Той предава седмици наред драматични сцени от болниците в Хубей. Арестуват го в средата на февруари и оттогава не се знае къде е. Арестуван е и адвокатът и защитник на човешките права Чен Циши – също редовно съобщавал в интернет какво се случва в Хубей.

Информацията, идваща от Китай, от самото начало на епидемията е цензурирана, изкривявана, разкрасявана или дори невярна. Затова и съобщенията, че епидемията там е напълно овладяна, не могат да се приемат като верни.

Ключови думи
 

Преди дни китайският премиер Ли Къцян направи публично обръщение към партийния апарат, изрично настоявайки да не бъде замитан под килима нито един случай на заразен с коронавирус само и само да се подава сводка с 0 нови случаи.

Думите му разтревожиха и без това вече скептичните към информацията, идваща от Китай, учени и лекари.

Още повече че президентът Си Дзинпин малко преди него обяви пълна победа над епидемията и нареди връщането на пълни обороти към икономическия растеж. Това постави партийните кадри в страната под огромен натиск. Дни наред здравната комисия на Китай получаваше само нулеви сводки за нови случаи.

Притиснати между заповедта на президента и желанието на премиера, повечето партийни лидери в страната намериха хитър изход от ситуацията: Сега за нови случаи се обявяват само хора, които (наистина или не) са се върнали от чужбина и са „внесли“ заразата със себе си. Те са поставяни веднага под 14-дневна карантина.

В същото време вече няколко западни медии цитираха сравнително критичното китайски списание Caixin, според което в провинция Хубей продължават да се появяват всекидневно множество случаи на зараза, повечето без симптоми. Случаите без симптоми обаче не се включват в официалната статистика на Китай. Какво означава тогава така внимателно поднесената новина на списанието?

Австралия първа изказа съмненията си гласно. Вирусологът Найджъл Магмилън съобщи пред агенция Блумбърг, че не вижда никакъв смисъл в изключването от държавната статистика на хора без симптоми, но позитивни за вируса. Вече е доказано, че хората без симптоми също заразяват и вероятно те са и основният преносител на заразата, предупреди той.

Във всички страни в статистиката влизат и заразените хора без симптоми, в Китай те са изключени от нея и това обяснява внезапното оздравяване на всички.

Не по-малко от една трета от хората, показали положителен резултат при тестване в Китай, не са развили симптоми или симптомите са се развили по-късно, съобщи в неделя ситуираният в Хонконг South China Morning Post, цитирайки класифицирани данни на китайското правителство.

Пекин се опита да успокои населението след тези информации, като във вторник обяви, че „всички заразени, но без симптоми, са проследени, установени и в карантина за 14 дни“.

В същото време Скот Готлиб, бившият шеф на американската агенция по храните и лекарствата, написа в туитър, че вече е ясно, че хората с леки симптоми или без симптоми са вероятно и най-големите разносители на заразата в света и контролът на разпространението е много труден, когато няма протичане.

Това се потвърждава и от данните на Южна Корея, която е страната с най-масови тестове в света в момента. Тествани са близо 350 хил. души, като около 20% от тези с положителна проба са били без симптоми. Исландия пък, която тества най-голям процент спрямо броя на населението си (13 хил. души при население от 364 хиляди), съобщи, че 50% от тези с коронавирус са били асимптоматични.

„От началото на март, когато Пекин обяви епидемията за победена и извади от сводките хората без симптоми, Китай влезе в нова, изключително агресивна роля. Правителството в Пекин се опитва да наложи в цял свят схващането, че китайската система е много по-добра и ефективна от държавните системи в Европа и САЩ, които според техните твърдения „се провалят“, написа Юн Сун от вашингтонския аналитичен център „Стимсън“.

Това е факт – Пекин от началото на март провежда така наречената дипломация на маските, като се опитва от „причинител на епидемията“ да се превърне в спасител за общественото мнение в света. С голям шум праща 13 лекари в Италия или обещава помощ от маски и защитни облекла на Източна Европа. „На когото ръкуванията в ЕС вече не помагат, Китай подава щедра ръка“, написа държавната агенция Синхуа.

Същевременно Китай не обелва и дума за получените 50 тона маски, защитно облекло и медицинска техника в края на януари от ЕС и САЩ. В същото време се появяват тревожни данни за агресивни опити на Китай да изкупи поставени на колене в момента италиански фирми.

Пропагандата е успешна в доста страни. Например сръбският премиер Александар Вучич заяви: „Европейската солидарност е несъществуващ мит. Само Китай може да ни помогне.“

Помогна ли наистина Китай на Европа? Да, сега страната праща маски и костюми, а изключително строгите мерки, които взе след избухването на епидемията, дадоха отсрочка на света. Но дали щеше да се стигне дотук, ако китайските власти не бяха наложили цензура на своите учени и лекари, които предупредиха за пандемията съвсем навреме?

Вече е известно, че още на 5 януари изследователски център в Шанхай успява да идентифицира и да разчете генома на вируса. Учените незабавно информират китайската здравна комисия, но получават строга забрана да разпространяват информацията, а откритието им се засекретява и не става достояние нито на учените в света, нито на хората в Китай. Поне не през следващите две седмици, които се оказват достатъчно време, за да избухне заразата с пълна сила. Когато случаите на смърт от странно белодробно възпаление в провинция Хубей надхвърлят всяка статистика до този момент, Пекин се вижда принуден да действа. Отново минава цяла седмица, преди да информира СЗО. При това, защото вече от два дни американската преса пише за странния вирус, върлуващ в Китай. Отчаяни китайски лекари са успели да информират чуждестранните медии, виждайки, че седмици наред тяхното правителство не предприема нищо.

Но лъжите на Пекин не започват едва през февруари. Още в началото на декември 34-годишният д-р Ли Уънлян от Ухан е притеснен от странно протичащите вирусни инфекции в отделението му. В края на декември той публикува следния пост в групата на абсолвентите от Медицинския университет в Ухан със 150 членове: "Седем случая на ТОРС на пазара за морски продукти и плодове. Всички пациенти са изолирани в интензивното отделение." Член на групата прави скрийншот на публикацията и я споделя и на други места в интернет заедно с името и длъжността на д-р Ли. Това дава основание на полицията да обвини лекаря в "нарушение на обществения мир". Той е попитан дали в бъдеще ще се откаже от този вид действия и е заплашен с наказателно преследване.

В началото на януари 2020 г. Ли и още седем медици са наречени "лъжци" от държавната преса. Обвинени са, че са разпространили лъжливи сведения за случаи на пневмония, целейки всяване на паника сред населението. Седмица по-късно Ли е настанен в болница - самият той се е заразил с тогава все още мистериозния вирус. Заболяването е установено и при родителите му, както и при някои негови колеги. В своето последно интервю за китайското списание Caixin на 30 януари Ли заявява: "Не съм разпространявал неистини - исках да привлека вниманието на колегите си лекари, но не и да предизвиквам паника." Към публикацията е прикачено и лабораторно изследване, съгласно което в случаите от пазара в Ухан става дума за вирус, подобен на ТОРС. "В едно здраво общество не бива да има само един-единствен глас", казва Ли пред списанието.

Малко след това той издъхва.

Не само лекари са подложени на репресии. Изчезват безследно и журналисти, които се опитват да установят размера на катастрофата и да предупредят всички.

В швейцарския вестник „Льо Темпс“ днес генералният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар излезе с остра позиция срещу Пекин.

„В изследване на университета в Саутхемптън, публикувано на 13 март, се доказва, че ако Китай не беше цензурирал учените и журналистите си, щеше да намали с 86% случаите на коронавирус.

Първият документиран случай на зараза с COVID-19 е още в края на ноември. Един месец по-късно – на 18 декември, провинция Хубей докладва за 60 случая на непозната болест, причинена от вирус, наподобяващ SARS. Пекин не взема никакви мерки. Болестта се разпространява все по-бързо. Медиите не са информирани. В края на декември – на 25-и, доктор Ли Уънлян се опитва да предупреди медиите. Те са заплашени от затвор и репресии, ако публикуват такава информация. На 30 декември той предупреждава колеги в интернет. На 31 декември Пекин затваря най-голямата дискусионна платформа в страната – WeChat, за да не може да се разпространи новината. На 5 януари учените идентифицират новия вирус. Пекин е принуден да съобщи за него, но го прави едва на 11 януари. Вече има милиони заразени.

Китай затваря провинцията за два месеца и обявява в началото на март болестта за победена. На 3 март изчезва журналистът Ли Жъуан. Той е напуснал държавната телевизия през януари и е влязъл в затворената провинция, за да предава какво се случва наистина. Прави го от своя блог. Две седмици преди изчезването му той прави репортаж от крематориум в Ухан. Капацитетът е напълно изчерпан, виждайки планините от трупове, младият журналист се усъмнява, че държавната статистика на починалите и реалността се припокриват. По-късно прави репортаж от подземен гараж, в който насила са държани сезонни работници. Те живеят в подземието без никакви условия с пълна забрана да излизат. На 3 март Ли се включва за последно от автомобила си и показва преследваща го кола на държавна сигурност. Влиза в жилището си, включва се отново онлайн, докато на вратата се тропа, за да каже:

„Ако вие самите подкрепяте този режим сега, без да се замисляте, ще дойде денят, в който и вие ще паднете негова жертва. Това беше от мен. Сега отивам да отворя вратата.“ Оттогава той се води изчезнал.

Безследно изчезна и журналистът и влогър Фънг Бин. Той предава седмици наред драматични сцени от болниците в Хубей. Арестуват го в средата на февруари и оттогава не се знае къде е. Арестуван е и адвокатът и защитник на човешките права Чен Циши – също редовно съобщавал в интернет какво се случва в Хубей.

Информацията, идваща от Китай, от самото начало на епидемията е цензурирана, изкривявана, разкрасявана или дори невярна. Затова и съобщенията, че епидемията там е напълно овладяна, не могат да се приемат като верни.

Коментари

:)'s picture
:)
:)

Журналисти

Почит за Ли Жъуан! Има истински журналисти, които не правят есета и съчинения-разсъждения, вдъхновени от книжките, които четат вечер за приспиване.

И сега ние и следващите

И сега ние и следващите поколения ще трябва да плащаме с животи и лишения за тази меко казано безотговорност граничеща с престъпление към човечеството на китайските отговорни фактори.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Както вече много пъти писах,

Както вече много пъти писах, крайно време е човечеството да проумее, че с такова извратено образование, като комунистически Китай, човечеството не трябва да има никакъв икономически, търговски, финансов, културен и пр. допир, защото обрича цивилизацията ни на гибел.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

сега

след като подлудиха света в мерки, които Китай никога не е взимал при поява на негова територия на други грипни вируси -https://www.vesti.bg/sviat/virusyt-na-tors-i-epidemiiata-ot-2003-g.-za-koronavirusite-i-kitaj-6105336, продължава да говори и ни занимава, за да не би паниката в Европа и САЩ да утихне. Пък и загрижени. Ни есме си виновни, години наред всеки в Европа и САЩ работеше за паничкта ориз на китаеца.
смехурко's picture
смехурко
смехурко

Карантинен кордон!

Би следвало западните политици да разберат, че Китай, Русия и Северна Корея трябва да представляват за всички нас, страните зад карантинния кордон!

Капке, същата си

Много лицемерно осъждаш "лъжите на Китай", докато сама лъжеш в статията си. Откъде ги измисли тези "милиони заразени" за датата 11 януари? В момента данните за целия свят са:
Заразени: 586 485
Починали: 26 836
Оздравели: 130 057
Актуализирано: 3/27/2020 22:44 (взети са от https://www.svobodnaevropa.bg/a/30502778.html?utm_source=RFE-Bulgaria&utm_medium=banner&utm_campaign=Coronavirus-gr-1633).
И защо пишеш толкова избирателно? Вирусът може да тръгва от Ухан, но не е задължително да е "китайско производство"... ;)
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Китай трябва

да бъде притиснат и порицан остро от целия цивилизован свят за всичко това,но за съжаление засега само САЩ имат волята и куража да го направят.Засега даже не и официално.Най-опасната зараза на тоя свят е комунизма и останките му,а от тях,както е видно,се пръкват всякакви други зарази,и в буквален,и в преносен вид.За съжаление,човешкия род няма нужната воля,желание и кураж да поставя злодеите на време там,където им е мястото,и обикновените хора обират всичките негативи от всичко това!
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Всъщност

поздравления и благодарности за Капка Тодорова!
sokrat sokraj's picture
sokrat sokraj
sokrat41

Лъжите на Китай?

Лъжите на Китай?
Тази дамичка вече стана постоянен проводник на колкото лъжливи, толкова и глупави внушения...
Ако Китай НЕ беше успял все пак да ДОКАЖЕ, че разпространяването на вируса се поддава на контрол и спиране, Европа и САЩ днес щяха да се тресат от треска пред НЕЗНАНИЕТО какво изобщо могат да очакват.
Ситуацията е сериозна, такива дребни мърсотийки издават човешка низост и подлост...
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Та, да резюмираме, хибридчик:

Та, да резюмираме, хибридчик:
Казваш, след, като контролира успешно информацията за разпространение на заразата в продължение на 1 месец, Китай доказа, че вече може да заразява целия свят.
Абсолютно си прав!

Коцев, тролче нещастно

Не правиш ли връзка между Event 201, военната олимпиада в Ухан с участието на 300 американски войници и (ох, колко случайно само) появата на вируса там точно след това?!?
А ако можеше да мислиш, щеше да се зачудиш защо жълтурите ще пускат вирус на тяхна територия...
Omurtag Tervelov's picture
Omurtag Tervelov
kanartikin

закъснял Смешен плач ;)

Да напомня какво е заложено в един Сценарий още 2010 г за ролята на Китай в спецоперация Коронавирус.

Сценарият е с кодово име Step Lock .


Цитирам - " However, a few countries did
fare better—China in particular. The Chinese
government’s quick imposition and enforcement
of mandatory quarantine for all citizens, as well
as its instant and near-hermetic sealing off of
all borders, saved millions of lives, stopping
the spread of the virus far earlier than in other
countries and enabling a swifter postpandemic recovery" + "China’s government was not the only one that
took extreme measures to protect its citizens
from risk and exposure. ".Дрейфът на световния цивилизационен център е в сила всъщност по по-отдавнашен Сценарий, за който Step Lock e само една от сюжетните линии :)  Истински големият Сценарий стартира с тоталното аутсорсване и бурната деиндустриализация на САЩ довела до Ръждясалия пояс и в частност фалита на Детройт .САЩ са многократно оглозган кокал , особено ако им се наложи да посрещнат задълженията си ;)


  Настоящата закъсняла не0либерална инициатива за разобличаване на една или друга лъжа на част от китайския естаблишмент е безвъзвратно закъсняла :)


  Си Цзипин укрепи позициите си, а САЩ е вече гол бивш Хегемон.


Политическото влияние на Китай в света вече догонва икономическото .

Познайте от три пъти защо Кукловодите/Елохим и цялата Шайка / избират Китай за следващ свеой фаворит ?!
Omurtag Tervelov's picture
Omurtag Tervelov
kanartikin

Може да дебатираме с факти и само спецоперация Коронавирус

на 12 ноември 2015 година в nature.com цъфва пибликация за гордо постижение

An experiment that created a hybrid version of a bat coronavirus — one related to the virus that causes SARS (severe acute respiratory syndrome) — has triggered renewed debate over whether engineering lab variants of viruses with possible pandemic potential is worth the risks.

https://www.nature.com/news/engineered-bat-virus-stirs-debate-over-risky-research-1.18787

Имаме и доказателства за опити върху наемници от окупационните сили на САЩ още от 1981 с резултати подобни симптоми.
Но можете да си проверите и за лъжливите обявления как е-цигарите били причинили масови дефекти поне 90 % съвпадащи с наблюдаваното при Ковид 19.

Можете да си намерите и официални документи за учнеията от февруари до август на правителството на САЩ с какъв предмет ?
Познахте Вирусна инфекция със сходни тактически характеристики !
Случайност ?
Съвпадение !?

Можете сами да намерите и съобщенията за симуалция / учение под егидата на Б. Гейтс (същият който обяви ,че се отдава на вирусите и ваксините 100 % ;) - преди броени дни).
И кога се случва това кое поредно съвпадени- случайност ;) ?
Ноември 2019

Неслучайно началото на операцията е отложено то 2012 чак за 2019 г.

Дали да сме благодарни на Негодниците от 1 Промил ,че са наредили все пак засега да не атакуват с истински боен щам !?

Коронавирус е с пъти по-малка смъртност от САРС, но пък е много по-вирулентен и с поне 5 пъти по-дълъг инкибационен период

Ще напомня за финал -
Единствената сигурна ваксина е само несложената :)
Цитат от виден кадър от САЩ :)

Не0либералният тоталитаризъм отне и правото на информиран избор , а някои не0либерални режими вече легализираха порено престъпления срещу човечеството - когато се появи каквато и да било ваксина срещи КИВидииотяването ще се прилага на принципа - Няма не искам , няма ндей ;)
Ама не е майтап , а не0либерална реалност !
Omurtag Tervelov's picture
Omurtag Tervelov
kanartikin

Ако съвсем случайно сте любознателни и...

..... не Ви притеснява мисленето (то е по подразбиране самостоятелно :)   )
можете да намерите още куп факти
(коментарите можете да пренебрегнете - не се предоверявайте) https://www.facebook.com/zabeliazanovplovdiv/videos/241012073744579/?t=8
Omurtag Tervelov's picture
Omurtag Tervelov
kanartikin

Търчете - тамо са вразите ....

.. и поеха не0либерални орди с викове сърдити ;)

Помпео спусна нова директива и сите не0либерални помияри се втурнаха да преизпълняват Нормата по клеветене и словоблудстване https://www.nytimes.com/2020/01/30/world/europe/pompeo-uk-china-huawei.html
Omurtag Tervelov's picture
Omurtag Tervelov
kanartikin

Какъв пример дава САЩ ? Какъвто единствено може !

State Department appears to ask the world’s health workers to apply for U.S. visas, provoking outrage

https://www.washingtonpost.com/world/state-department-asks-the-worlds-health-workers-to-apply-for-us-visas-waives-interview-requirement-and-provokes-outrage/2020/03/27/ea291f54-7030-11ea-a156-0048b62cdb51_story.html

US Air Force C-17 moves 500,000 swabs from Italy to USA, and activates ‘24/7 Crisis Battle Staff’

https://www.flightglobal.com/fixed-wing/us-air-force-c-17-moves-500000-swabs-from-italy-to-usa-and-activates-24/7-crisis-battle-staff/137381.article


примери да искаш за арогантност, престъпления и имперска инфантилност
Lady Eowyn's picture
Lady Eowyn
Lady Eowyn

Браво.

Благодаря за статията, изключително информативна - само част от описаните събития ми беше вече известна от други източници.

Обаче, Клуб Z, ако не си поддържате секцията с коментари и оставяте очевидно налудни такива, ставате съучастник в разпространението на хибридки. Поздрави!
Vesela Pasheva's picture
Vesela Pasheva
безпартийна

Трагедия, която Китай донесе

Трагедия, която Китай донесе на целия свят. Което явно е било и целта.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Стана горе-долу като едно

Стана горе-долу като едно време с Чернобил - криха актуалната информация, но тя лъсна по-късно, но с многобройни жертви.

Най

Следвайте ни

 
 

Още от категорията

Анкета

Кои от икономическите мерки на правителството за справяне с кризата одобрявате?